EDITORIAL 
L’art de persuadir
Redacció 09/04/2019

S’hi va referir el papa Francesc en la memorable entrevista que li feu Jordi Évole al programa Salvados de la Sexta: «La política avança amb l’art de la persuasió. Persuadir és no tenir el cor lligat a interessos previs.» Persuadir és induir a creure, a fer, alguna cosa. Ja Ramon Llull fou mestre en l’art de la persuasió. Volia convèncer els seus adversaris a partir del que aquests creien, sense imposar. Així es va posar en relleu en el decurs de la IX Jornada acadèmica interdisciplinària organitzada per l’Aula Lul·liana de Barcelona, que es va celebrar el 29 de març al temple de la Sagrada Família, on s’estudiaren els paral·lelismes i dissemblances entre mestre Ramon i Antoni Gaudí.

En l’actual context electoral sovint es busca més aviat la imposició i la desqualificació de l’adversari que no pas la proposta i la persuasió. Semblaria que no es pretén persuadir lleialment l’electorat, sinó captar-ne el vot al preu que sigui. I que tots els partits parteixin d’interessos creats. «Venceréis pero no convenceréis», fou la famosa frase de Miguel de Unamuno al paranimf de la Universitat de Salamanca en la tensa sessió del 12 d’octubre de 1936: «Venceréis porque tenéis sobrada fuerza bruta, pero no convenceréis porque convencer significa persuadir. Y para persuadir necesitáis algo que os falta en esta lucha: razón y derecho.» El filòsof Blaise Pascal escrivia que «l’art de persuadir consisteix tant en el d’agradar com en el de convèncer, ja que els homes es governen més pel caprici que no per la raó». Hi ha un nucli de veritat en la seva afirmació, perquè els arguments que persuadeixen no són solament racionals, les decisions sovint depenen també de factors emocionals, inefables.

El prestigiós periodista Joaquim Maria Puyal, en rebre la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de l’Ajuntament de Barcelona, afirma que n’hi ha molts que tenen poder i pocs que tinguin autoritat. Com diu el nostre col·laborador, el germà Lluís Serra Llansana, «brillen molt, però no il·luminen».

El professor de Harvard Joseph Nye diu que hi ha tres maneres amb què un líder pot assolir el seu objectiu en l’àmbit internacional: una és per mitjà de la força; la segona és amb diners; i la tercera és l’autoritat suau que consisteix en l’habilitat de persuadir i d’inspirar l’altre. Francesc ha optat per aquesta tercera fórmula i molts voldríem seguir-lo.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET