SOLIDARITAT Foto: pxhere
Mans Unides reclama posar fi a la violència sexual en els conflictes
Un vídeo i un article per sensibilitzar sobre aquesta realitat
Mans Unides 18/06/2019

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes 2019 (19 de juny), Mans Unides ha difós un vídeo i un article per sensibilitzar sobre aquesta realitat a combatre.

El vídeo està elaborat a partir dels testimonis de Raquel Reynoso, presidenta de l'Associació SER, soci local de Mans Unides al Perú, i Dionisia Calderón, una de les milers de dones que van patir diferents formes de violència sexual durant el conflicte armat intern peruà; un conflicte que va causar la mort de gairebé 70 mil persones, així com innombrables violacions i altres formes de violència sexual, desplaçament de pagesos i la destrucció de teixit social i econòmic.

L’article és obra de Waldo Fernández, del departament d’Estudis i Documentació de Mans Unides, titulat La violència sexual, un mètode de guerra impune i devastador.

La violència sexual relacionada amb els conflictes engloba les violacions, l’esclavitud sexual, la prostitució forçada, els embarassos forçats, l’esterilització forçada i qualsevol altre acte de greu violència sexual a persones que tenen una vinculació directa o indirecta amb un conflicte. És un mètode de guerra deliberat i planificat que busca humiliar, degradar i destruir el teixit social de l’”enemic” i que afecta dones, homes, nenes i nens, tot i que s’adreça, majoritàriament, contra les dones.

En anys més recents, a la República Democràtica del Congo, el Sudan del Sud, Nigèria o Síria aquestes pràctiques “s’han convertit en una arma de destrucció massiva amb les dones com a principals víctimes; una violència que no només es refereix a les violacions, sinó que pren la forma d’esclavitud sexual, prostitució forçada, embarassos forçats, imposició de matrimonis amb els soldats que han assassinat les seves famílies [...] En moltes ocasions, les víctimes no solen tenir accés als sistemes de justícia. Les dones embarassades com a resultat de violacions queden, freqüentment, amb l’estigma d’haver estat violades per l’enemic, cosa que provoca que siguin expulsades del nucli familiar i comunitari".

Segons Waldo Fernández, “un dels reptes principals és l'atenció a les víctimes, que comprèn l’assistència sanitària, social, econòmica, jurídica...".
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET