ACCIÓ SOCIAL 
El 19,3% dels catalans pateixen exclusió social
Primer informe Foessa sobre l’exclusió i el desenvolupament social a Catalunya
Carme Munté Margalef 03/07/2019

La Fundació Foessa de Càritas elabora des del 1966 informes sobre l’exclusió i desenvolupament social a Espanya. El 12 de juny es va presentar a Madrid el vuitè informe Foessa, que situa en el 18,4% la població espanyola que es troba en situació d’exclusió social. Doncs bé, per primera vegada a la història Càritas Catalunya ha pogut presentar la mateixa radiografia però corresponent a Catalunya. La conclusió és que el 19,3% dels catalans estan en situació d’exclusió social i que, a diferència de la resta de l’Estat espanyol, a Catalunya augmenta la pobresa severa des de l’any 2013. «L’exclusió social avança i posa de manifest la desigualtat intergeneracional», afirma Francesc Roig, president de Càritas Catalunya.

L’informe es presenta avui a la seu de Càritas Catalunya amb la participació del cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, responsable de la pastoral social de la Conferència Episcopal Tarraconense i bisbe delegat de la Tarraconense a Càritas Catalunya; Francesc Roig, president de Càritas Catalunya; Raúl Flores, cap de l’Equip d’Estudis de Càritas Espanyola; Míriam Feu, representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya, i Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya.

Com ja s’havia fet notar en l’informe en l’àmbit espanyol, també a Catalunya es nota una certa fatiga de la solidaritat. «Més del 50% de la població expressa que ara ajudaria menys que deu anys enrere», constata Francesc Roig, si bé matisa que «continuem sent un dels països on hi ha un nombre més gran de ciutadans que pensa que les ajudes socials no fan dependents les persones». 

Com es va constatant en totes les memòries de Càritas, la crisi econòmica no va afectar tothom de la mateixa manera, sinó que va impactar de forma més intensa a les llars més vulnerables. Per tant, la recuperació econòmica tampoc no repercuteix en tots els grups socials de la mateixa manera.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET