ACCIÓ SOCIAL Foto: Agustí Codinach
Migra Studium i Irídia denuncien les condicions del CIE
La manca de ventilació i la insalubritat s’agreugen a l’estiu
Redacció 01/08/2019

Les entitats Migra Studium i Irídia han presentat un escrit conjunt de queixa davant el Jutjat d’Instrucció número 30 de Barcelona posant de manifest les males condicions d’internament a què s’enfronten els interns durant l’estiu. El 23 i 29 de juliol grups d’interns ja s’havien queixat a la direcció del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) per la manca de ventilació i de refrigeració a les cel·les dels interns, als espais comuns, als locutoris de visites i altres espais compartits amb els funcionaris de la policia nacional a càrrec de l’establiment i amb els visitants del CIE. També denuncien els interns la manca d’aigua corrent als patis i la dificultat d’accés als lavabos.

Fruit de les visites de voluntàries de Migra Studium a interns del CIE de la Zona Franca, es constata que les elevades temperatures de l’estiu afecten significativament les condicions de vida dins del CIE, empitjorant la situació de privació de llibertat, les condicions de treball dels funcionaris i les condicions dels visitants, familiars i voluntaris.

Les finestres de les cel·les del CIE tenen una barra de ferro soldada per davant que no permet que s’obrin o, en alguns casos, només
permet una obertura d’un escàs centímetre. Els interns expliquen que durant les nits resulta impossible conciliar el son i la irascibilitat i agressivitat dins de les cel·les són exasperants.

Els interns esmenten que dins de les instal·lacions on ells poden accedir no hi ha sistemes de refrigeració en funcionament. El pati és el lloc més ventilat i molts dies els interns es neguen a pujar a les habitacions al migdia després de dinar, fet que ocasiona situacions de tensió amb els funcionaris i entre els mateixos interns. En reiterades ocasions, els voluntaris de Migra Studium han hagut de concloure anticipadament les visites per la calor dins del locutori.

Agents de la policia han manifestat als voluntaris excuses per les altes temperatures dins del CIE, al·legant que els aparells d’aire condicionat estan espatllats.

Com recorden Migra Studium i Irídia, les regles 13 i 14 de les Regles Mínimes de les Nacions Unides per al tracte de persones privades de llibertat, anomenades Regles Nelson Mandela, adoptades per les Nacions Unides, estableixen els estàndards mínims per a les condicions materials de l’internament: entre elles, les condicions climàtiques i la ventilació.

Les entitats signants demanen la intervenció judicial efectiva i exigeixen una visita urgent d’inspecció al CIE, mesures adequades i necessàries per garantir la ventilació adequada de les cel·les, la refrigeració de les zones comunes i l’accés a aigua corrent al pati, entre d’altres.

Com a mesura cautelar, durant el temps en què es verifiquen els extrems de la queixa, demanen el tancament dels espais, cel·les, llocs comuns, patis, del CIE on no es reuneixin els estàndards mínims de salubritat, ventilació, refrigeració i climatització exigits pel respecte dels drets de les persones que hi viuen i treballen. També plantegen la clausura temporal del CIE de la Zona Franca, pel temps necessari fins a l’efectiu compliment dels estàndards mínims.

No obstant això, les dues entitats només preveuen un futur sense CIE, on tots aquests dispositius contra les persones migrants hagin desaparegut definitivament.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET