Una dona indígena quítxua cuida un ramat d'ovelles a la zona de Cotopaxi
SOLIDARITAT Foto: Ana Pérez García/Mans Unides
Mans Unides denuncia l’explotació i la discriminació dels pobles indígenes
En el cas de les dones, augmenten les desigualtats
Redacció 09/08/2019

Amb motiu del Dia Internacional dels Pobles Indígenes (9 d’agost), Mans Unides denuncia la situació d’explotació i vulnerabilitat que pateixen aquestes persones, especialment les dones, víctimes d’una triple discriminació: per ser dones, per ser pobres i per ser indígenes.

Segons Waldo Fernández, del Departament d’Estudis de Mans Unides, la majoria dels indígenes continuen patint “una forta discriminació que implica grans repercussions socials, laborals, econòmiques i polítiques”. I afegeix: “Acostumen a ser exclosos de la presa de decisions i de les instàncies polítiques; tenen un accés limitat a la justícia i els seus drets són violats impunement.”

Un altre aspecte que remarca és la relació dels pobles indígenes amb la terra, perquè per a ells “no és només un bé econòmic. Constitueix l’espai físic i psicosocial on van viure els seus ancestres, on s’estableixen les relacions i l’organització social, i on interactuen per sostenir la identitat i els valors”.

Cal tenir en compte que les pràctiques agropecuàries i forestals dels pobles indígenes protegeixen una part important de la biodiversitat mundial. Com assegura Fernández, “als seus territoris conserven gairebé el 80% de la biodiversitat del planeta, tot i que només en són propietaris de l’11%”.

El treball de la cura de la terra recau sobretot en les dones i són les que produeixen els aliments per a elles i les seves famílies. Per a María José Hernando, del Departament d’Estudis de Mans Unides, quan manca el menjar “elles tenen la responsabilitat d’anar a buscar-lo, amb els perills que això comporta. Als llocs on les poblacions indígenes han d’emigrar, són les dones les més exposades als riscos, a la violència i a l’explotació”.

La discriminació afecta tots els àmbits de la vida de les dones indígenes i incrementa les desigualtats. Participen menys en la vida social i en la presa de decisions, sobretot condicionades per l’analfabetisme i els baixos nivells d’educació.

La major part dels projectes relacionats amb poblacions indígenes als quals dona suport Mans Unides estan relacionats amb el dret i la protecció del territori; la salvaguarda dels recursos naturals, hàbitat i medi ambient; la seguretat i la sobirania alimentària i el dret a l’alimentació; el respecte i protecció dels seus valors, creences, tradicions i models de producció sostenibles, i el dret a la salut i a l’educació.

En els darrers tres anys, Mans Unides ha aprovat 133 projectes destinats a les poblacions indígenes per un import de 10,3 milions d’euros.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET