ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Agustí Codinach
Presentació en societat dels terminals de les torres dels evangelistes
El Patronat ha acordat la convocatòria d'un concurs per escollir els artistes de la façana de la Glòria
Carme Munté Margalef 19/09/2019

Les torres dels quatre evangelistes són les autèntiques protagonistes de les Portes Obertes a la basílica de la Sagrada Família amb motiu de les festes de la Mare de Déu de la Mercè, els dies 20, 21 i 23 de setembre. Per primera vegada es poden veure com seran els terminals, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny.

Tal com ha destacat l’arquitecte director de la basílica, Jordi Faulí, «les torres dels evangelistes estaran culminades per les quatre figures amb què la iconografia cristiana els ha representat tradicionalment: un àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan».

Segons els terminis previstos, l’any 2021 les torres dels evangelistes (135 m) i de la Mare de Déu (138 m) estaran enllestides. Un any després, a finals del 2022, s’acabarà la torre de Jesucrist, la més alta, de 172,5 m, i coronada per la típica creu gaudiniana de quatre braços. L’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, es donarà per acabada la part arquitectònica del temple.

 Façana de la Glòria

Durant la presentació a la premsa de l’evolució de les obres, el president-delegat del Patronat de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha volgut deixar molt clar que l’actual llicència d’obres concedida per l’Ajuntament de Barcelona permet aixecar la verticalitat de la façana de la Glòria, mentre que els elements que sobresurten de l’edifici corresponen a una segona fase de negociacions. Negociacions que, tal com ha explicat Camps, inclouran l’Ajuntament, la Sagrada Família, els veïns i els col·legis professionals. «Si en dos anys i mig hem pogut arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per regularitzar la llicència d’obres després de 137 anys de construcció, per què no hem d’arribar ara a un acord en relació amb el carrer de Mallorca?», s’ha preguntat optimista el president-delegat del Patronat.

Un altre aspecte d’interès té a veure amb la decoració de la façana de la Glòria i dels artistes que hi treballaran. Tal com ha explicat Esteve Camps, en la darrera reunió del Patronat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, celebrada el 18 de setembre, es va acordar convocar un concurs per escollir els artistes que hi participaran.

Per la seva envergadura, amb més de cent figures, Camps ha reconegut que la feina no recaurà en un sol artista. «Podrien ser tres artistes», ha apuntat. La convocatòria del concurs ha estat possible després de la feina feta, durant més de dos anys, per dues comissions consultives: una de teòlegs i una d’artistes. La comissió teològica, que ja ha presentat l’informe corresponent, ha estat formada per Armand Puig, Francesc Torralba i Joan Galtés. 

La Sagrada Família va registrar més de quatre milions de visitants el 2018. Les visites pastorals, benèfiques, escolars i vinculades a promocions, com ara la gratuïtat per a persones en situació d’atur, han augmentat de l’11% al 15%. Els italians són els que més visiten la Sagrada Família, amb un 10,4% del total, seguits dels nord-americans (10,1%).
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET