ESGLÉSIA CATALUNYA 
«El Misteri de la Selva» es representa per primera vegada a la Sagrada Família
L’acte és presidit pel cardenal Joan Josep Omella
Redacció 20/09/2019

Diumenge 22 de setembre, a les vuit del vespre, La Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria o Misteri de la Selva es representa per primera vegada a la basílica de la Sagrada Família, en un acte presidit per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. Amb origen al segle XIV, és el misteri assumpcionista més antic d'Europa, cent anys anterior al Misteri d'Elx. Des de fa quaranta anys, es representa cada 14 i 15 d'agost a la vila de la Selva del Camp.

La representació a la Sagrada Família suposa el moment culminant dels actes celebrats amb motiu del 40è aniversari. «Serà especial per partida doble, d’una banda perquè celebrem el 40è aniversari i, de l’altra, perquè participarem de la festa de la Mercè a Barcelona», ha explicat Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i impulsor del Misteri de la Selva. Amb una durada d'una hora i mitja, el Misteri descabdella el relat de la mort i pujada al cel de Maria.

40 anys glorificant la Mare de Déu

L’any 1980, al municipi de la Selva del Camp (arquebisbat de Tarragona), un grup de persones amb un gran interès per la cultura van decidir començar un projecte de gran envergadura: escenificar musicalment i teatralment l’Assumpció de Madona Santa Maria al cel en cos i ànima a partir d’un text anònim escrit en català antic, que va ser descobert precisament per un historiador selvatà, Mn. Joan Pié i Faydella.

Gràcies als seus coneixements tant teatrals com musicals, van adaptar el text original per convertir-lo en el que actualment coneixem com El Misteri de la Selva, una representació que, 40 anys després, s’ha convertit en un esdeveniment cultural i religiós de primer ordre a Catalunya.

Un dels factors que han fet que des del 1980 El Misteri de la Selva s’hagi representat de manera ininterrompuda és l’afany de participació que han tingut tots els vilatans, ja que són necessàries més de 150 persones per fer-lo possible, entre actors i tècnics. Aquest anhel de mantenir viva la tradició és, per tant, el que ha permès arribar als 40 cicles del Misteri, una fita que per al grup que va posar en marxa el projecte és totalment insòlita, com explica Mn. Armand Puig: «Vam començar amb la intenció de fer-ne una representació habitual, però la incògnita era, naturalment, si se seguiria fent o no. Després de 40 anys podem dir que ha estat un èxit perquè s’ha fet de manera ininterrompuda i amb una gran participació del poble.»
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET