EDITORIAL 
Perviu l’esclavatge
Redacció 15/10/2019

En l’acte inaugural del curs de la Universitat Ramon Llull, el cardenal Joan Josep Omella va recomanar vivament una biografia recent de santa Josefina Bakhita (Darfur, el Sudan, 1869 - Schio, Itàlia, 1947), la noia africana que en el decurs de la seva vida va ser quatre vegades venuda com a esclava, va patir moltes penalitats, fins que no va ser finalment alliberada, va demanar el baptisme, va ingressar a la congregació de les Filles de la Caritat de santa Magdalena de Canossa i es va lliurar al servei dels més pobres. Josefina fou canonitzada el 2001 per Joan Pau II. L’autora del llibre és la dramaturga i novel·lista francesa Véronique Olmi que —més enllà del seu agnosticisme— va quedar pregonament impressionada per la força interior d’aquesta heroïna contemporània.

Podria semblar que en una societat com la nostra, l’esclavatge està definitivament erradicat, però hi ha dades que ho contradiuen o, si més no, que ho matisen. Dediquem el Primer Pla d’aquest número a les treballadores domèstiques que, massa sovint, i tal com assegura l’OIT (Organització Internacional del Treball) «experimenten algunes de les pitjors condicions de feina (...) i són particularment vulnerables a l’explotació». L’OIT constata que «els treballs en aquest sector són considerablement impredictibles i ocasionals i es veuen afectats per una baixa cobertura de protecció social i laboral».

A Espanya el 82% de les persones que tenen cura de persones dependents són dones. A més, les dones encara avui dediquen el doble de temps que els homes a tasques domèstiques (26,5 hores més a la setmana) tinguin fills o no i tant si treballen a casa com fora. Congregacions religioses que atenen noies emigrants que s’han de dedicar al servei domèstic denuncien que són tractades com a mà d’obra barata, precària de vegades, que treballen en condicions gairebé d’esclavitud. Dones que, com denuncia Carmen Juares al Primer Pla, sovint reben violència verbal, agressions físiques o assetjament sexual. Tot això ens porta a coincidir amb la religiosa i teòloga Pepa Torres que «les cultures i societats occidentals presenten un dèficit d’atencions (...) Cuidar ens situa a les persones cara a cara amb la nostra pròpia fragilitat i ens fa sortir de la fantasia capitalista de la suficiència (...) Mentre les atencions es facin en el terreny del privat estaran instal·lades en el gènere i en la classe. Per tant, és fonamental portar les lluites de les atencions fora de la cuina i del dormitori i traslladar-les al carrer» (La revolució de les cures, Papers de CiJ).

Que santa Josefina Bakhita ens ajudi a prendre consciència d’unes formes d’esclavatge que tenim més a prop del que pensem i de les quals potser en som involuntàriament còmplices.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET