Una dona senegalesa prepara menjar
SOLIDARITAT Foto: Ana Pérez/Mans Unides
La fam i la pobresa, incompatibles amb la dignitat humana
Reflexió de Mans Unides per als Dies Internacionals de l’Alimentació i de l’Erradicació de la Pobresa
Redacció 15/10/2019

En el Dia Mundial de l'Alimentació (16 d'octubre) i el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa (17 octubre), Mans Unides ofereix una sèrie de consideracions.

Segons l’últim informe de la FAO, al món 1.400 milions de persones pateixen pobresa extrema i uns 820 milions desnutrició crònica respecte dels 811 milions de l’any anterior. Aquesta xifra s’ha incrementat per tercer any consecutiu. Això vol dir que una de cada nou persones no pot accedir de manera regular a una alimentació adequada i suficient.

"L’augment del nombre d’éssers humans víctimes de la pobresa i de la fam ha de portar-nos a redoblar el compromís per un món més just en el qual tots tinguem una vida digna", assegura el coordinador d’Estudis i Documentació de Mans Unides, Fidele Podga. "Mans Unides fa 60 anys que lluita i contribueix per millorar les condicions de vida de milions de persones en molts racons del món. I treballem per erradicar la fam en un món que, paradoxalment, produeix aliments per donar a menjar a gairebé el doble de la població mundial", continua.

La mercantilització dels aliments, la insostenibilitat social i mediambiental de la producció a gran escala com a model de producció agrícola i la pèrdua i malbaratament dels aliments són tres de les principals causes directes d’aquesta tragèdia.

"El dret a l’alimentació és un dret i no un negoci. La resta de drets fonamentals giren entorn d’ell i no pot dividir-se ni abordar-se de forma aïllada", afirma Waldo Fernández, del departament d’Estudis de Mans Unides. "No es tracta només de produir d’una manera sostenible, hem de reforçar les capacitats de la societat per defensar davant dels seus governs aquest dret, que és el que dona força i múscul a tot l’entramat que anomenem Dret a l’Alimentació", afirma Fernández.

"La fam i la pobresa són dos conceptes íntimament relacionats que es retroalimenten i erradicar-los és una qüestió de voluntat, de compromís i de sensibilització; d’invertir en agricultura i de reformar les regles del joc del comerç internacional", afirma el coordinador de Campanyes de Mans Unides, Marc Gordillo.

Mans Unides apel·la a la responsabilitat dels governs perquè executin programes de lluita contra la fam i la pobresa i fa una crida a la societat perquè canviï els seus estils de vida i exerceixi així una sana pressió sobre els que tenen el poder polític, econòmic i social.

"El paper de la societat civil és crucial per garantir que tothom pugui menjar. Alimentar-se no és un privilegi de la gent rica ni és una caritat que fem a la gent pobra. Quan diem que és un dret inherent a l’ésser humà pel fet d’existir, estem dient que els Estats tenen l’obligació de fer complir aquest dret i que el paper dels ciutadans és molt important perquè tenen el dret i l’obligació d’exigir als seus governs que creïn les condicions adequades perquè tothom pugui menjar. I per a això, es necessita una societat civil molt conscient i empoderada", diu Gordillo.

Mans Unides promou iniciatives per lluitar contra la pèrdua i malbaratament d’aliments i les seves conseqüències ètiques, econòmiques i de contaminació; i fomenta un consum responsable i una vida més solidària i sostenible promovent un canvi d’hàbits de compra i consum que permetin combatre la fam i la pobresa.

El 2018, l’organització va aprovar 564 nous projectes per un valor de 35.903.339 € en 54 països d’Àfrica, Àsia i Amèrica, per lluitar contra la fam i l’erradicació de la pobresa, dels quals se'n van beneficiar directament gairebé un milió i mig de persones.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET