EDITORIAL 
Cantar la litúrgia
Redacció 29/10/2019

«Volem cantar la litúrgia, que és molt diferent de cantar durant la litúrgia», explica mossèn Miquel Barbarà —fundador de la Schola cantorum de la catedral Tarragona, al Primer Pla d’aquesta setmana dedicat al cant litúrgic. Aquest matís, aparentment lleu, és clau per comprendre la funció del cant coral en les celebracions litúrgiques. Diu el Concili Vaticà II: «La música sacra serà més santa quan estigui més íntimament unida a l’acció litúrgica, sigui expressant amb major delicadesa l’oració o fomentant la unanimitat» (Sacrosanctum concilium, 112).

La SC continua dient que «l’Església aprova i admet en el culte diví totes les formes d’art autèntic que estiguin adornades de les degudes qualitats». Vet aquí un debat interessant sobre l’autenticitat de l’art i el sentit en què han de ser enteses aquestes «degudes qualitats». Sovint els preveres i responsables de comunitats es troben, especialment en els casaments i en les exèquies, amb propostes de cants singulars que plauen als contraents o plaïen al difunt i que són, si més no, estranyes a la litúrgia o s’allunyen del sentit d’allò mateix que s’està celebrant. Per exemple, l’ària Lascia ch'io pianga de G. F. Händel que alguns nuvis demanen per acompanyar les seves noces i la lletra de la qual diu: «Deixa que plori la meva sort cruel / i que sospiri per la llibertat...» Aquestes paradoxes poden ser l’ocasió per a un delicat i respectuós diàleg pastoral.

En el passat Sínode de l’Amazones, es va fer una proposta per emprendre un camí cap a un «ritu amazònic» que permeti el desenvolupament espiritual teològic, litúrgic i disciplinari de la singular riquesa de l’Església catòlica a l’Amazones. Aquesta proposta sinodal, en el cas de reeixir, obriria horitzons esperançadors a una fructuosa participació que ajudaria a sintonitzar més el culte amb les variades cultures d’aquells països. Un esforç que a molts països ja s’està fent: des dels cants i danses africans, a les corals polifòniques interpretades pels propis fidels en alguns països d’Europa. Segons monsenyor Rino Fisichella, president del Pontifici Consell per la Promoció de la Nova Evangelització, en l’època contemporània només s’ha concedit un ritu, limitat solament a la litúrgia, per al Camí Neocatecumenal.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET