AQUESTA SETMANA 
Màrtirs al Sínode Amazònic
Vides lliurades per la defensa dels pobles indígenes i l’equilibri natural
Juan David Escorcia 14/11/2019

A les sessions sinodals presidides pel papa Francesc destaquen les fotografies de líders amazònics que recorden les lluites dels qui van perdre la vida per protegir l’Amazones. Les històries que la Xarxa Eclesial PanAmazònica i la Germandat de Màrtirs de la Caminata exposen a la Ciutat del Vaticà són el reflex d’un seguit de fets violents que van desembocar en l’assassinat de tres líders indígenes, sis germanes missioneres, sis sacerdots, tres missioners i sis activistes ambientals, entre els anys 1970 i 2014.

 

La protecció dels drets humans de pobles originaris i la defensa de la terra contra el saqueig i l’extracció són el comú denominador que destaca el Sínode. 

 

Al llarg del diàleg sinodal sobre l’Amazònia són presents les imatges dels qui van lliurar la vida per la defensa dels pobles indígenes i l’equilibri natural de l’Amazones. La imatge dels màrtirs expressa un acte de memòria històrica que recorda els reptes de l’Església catòlica al territori panamazònic.

 

La vigència d’aquelles lluites i la seva relació incessant amb la situació actual de l’Amazones deixa entreveure que els bisbes sinodals i els pobles indígenes dialoguen al voltant de les mateixes causes que temps enrere van defensar religiosos i laics.

 

En aquests dies es discuteix al Vaticà la protecció de comunitats indígenes minoritàries davant l’avanç de la maquinària extractivista a l’Amazones. Un tema que recorda la lluita del pare caputxí Alejandro Labaka i la germana Inés Arango, els quals van trobar la mort a la selva amazònica equatoriana després d’haver alertat els indígenes tagaeri, una branca de la comunitat dels huaorani, del risc que representava per a la seva comunitat emprendre una guerra desigual davant dels interessos de la mineria.

 

Per la seva banda, el cardenal i el vicepresident de la Xarxa Eclesial Panamazònica, Mons. Pedro Barreto Jimeno, ha recordat la tràgica situació producte de les pressions a les quals estan sotmesos indígenes i religiosos a l’Amazones: «Hi ha fets històrics de violència que l’Església catòlica denuncia des de l’any 1741, quan el papa Benet IX va redactar una carta per expressar als seus superiors la preocupació per la situació dels pobles indígenes de l’Amazones.»

 

Mons. Barreto també ha aprofitat les sessions sinodals per recordar les conseqüències que l’explotació del cautxú té en la memòria indígena i camperola. Una explotació que el Sínode commemora a través d’un màrtir d’origen brasiler, Francisco Mendes Filho o «Chico Mendes», a qui van assassinar per establir espais de representativitat política als treballadors del cautxú dels ansy vuitanta.

 

Les sessions a la Tenda de la Casa Comuna a Roma s’han instal·lat amb l’objectiu d’evocar la defensa de diversos líders de la regió amazònica. Entre ells destaca la feina, i posterior assassinat, de la germana Dorothy Mae Stang, l’any 2005, pel seu plantejament sobre la convivència pacífica entre el desenvolupament econòmic i la natura. La desaparició del sacerdot colombià Alcides Jiménez, a mitjans de l’any 1998, ha estat homenatjada al Sínode perquè va ser la persona que va assenyalar els perills dels conreus il·lícits a la regió amazònica del seu país.

 

La imatge al Vaticà de la parella de líders brasilers assassinats l’any 2011, José Claudio i María del Espíritu Santo, recorda els fets de violència dels grups fusters il·legals d’aquell país, que executen líders perquè titllen la tala d’arbres d’«assassinat» i, per tant, s’hi oposen. Els líders indígenes, missioners, religiosos i activistes per la defensa de l’Amazones estan presents al Sínode amb el pes del deure per la defensa de la seva terra i assenyalen que els actes de violència contra ells no s’aturen en l’actualitat.

 

Sense por, indígenes brasilers resumeixen, al llarg de les tres setmanes del Sínode, els tres grans mals a l’Amazònia. Adriano Karipuna, líder indígena del Brasil, ha assenyalat que l’agroindústria, la mineria i l’activitat de les hidroelèctriques són les principals causes que atempten contra la salut de l’Amazones, però també que la denúncia posa en risc la seva vida o la de la seva comunitat. Malgrat tot, afegeix que estan disposats a protegir pacíficament el territori amb les mateixes eines d’aquells màrtirs amazònics.

 

 

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET