El nou prefecte, Juan Antoni Guerrero
VATICÀ Foto: Premsa Jesuïtes
Un jesuïta espanyol, prefecte de la Secretaria per a l’Economia de la Santa Seu
Juan Antonio Guerrero començarà a exercir el càrrec a partir del gener
Redacció 15/11/2019

 El Vaticà ha comunicat el nomenament del jesuïta espanyol Juan Antonio Guerrero com a prefecte de la Secretaria per a l’Economia de la Santa Seu. Començarà a exercir aquest servei a partir del proper mes de gener. Guerrero va ser superior provincial de la Companyia de Jesús a Castella entre els anys 2008 i 2014, i actualment és el delegat del P. General de la Companyia de Jesús per a les cases i obres interprovincials a Roma. També és conseller del P. General.

Guerrero va néixer el 1959 a Mèrida, va entrar a la Companyia de Jesús amb 20 anys, quan estava fent estudis d’economia. La seva formació inclou la llicenciatura en Economia, a la Universitat Autònoma de Madrid, així com en Filosofia i Teologia a Madrid i Brasil. A més, va fer estudis de Filosofia Política a Boston. Va ser ordenat sacerdot el 1992. La seva primera missió va ser la de professor de Filosofia i Política a la Universitat Pontifícia Comillas, on preparava el seu doctorat, que va interrompre al ser destinat, el 2003, a desenvolupar el càrrec de mestre de novicis.
 
Després d’això va ser nomenat superior de la província jesuítica de Castella, i durant aquesta etapa va ser un dels artífexs del procés d’integració i reorganització de les províncies jesuítiques espanyoles. Després d’aquest període com a provincial va ser destinat a Moçambic on va exercir com a ecònom i coordinador de projectes. D’allà va ser cridat a Roma per convertir-se en superior major de les cases internacionals que la Companyia de Jesús té a Roma, incloent, entre elles, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, l’Institut Oriental i les cases de formació. A més va ser nomenat conseller del pare General, Arturo Sosa. Aquesta etapa romana li ha permès començar a conèixer la cúria vaticana. És ben conegut pels bisbes espanyols, ja que va dirigir els exercicis espirituals de la Conferència Episcopal el mes de gener passat.
 
En aquestes diverses ocupacions sempre ha tingut present la crida dels pobres. Llocs com Brasil, Moçambic o El Pozo del Tío Raimundo a Madrid han deixat la seva empremta en la seva sensibilitat i caràcter.
 
Davant la notícia del seu nomenament, el pare general dels jesuïtes, Arturo Sosa, ha manifestat l’alegria de la Companyia i la seva disponibilitat per al servei al Sant Pare i a la Santa Seu. El P. General ha demanat que permeti al P. Guerrero desenvolupar la tasca de prefecte sense ser ordenat bisbe, de manera que, quan acabi el temps d’aquest servei pugui reincorporar-se a la seva vida ordinària com a jesuïta. Encara que el motu proprio Fidelis dispensator estableix que el prefecte per a la Secretaria d’Afers Econòmics sigui un cardenal, aquest requisit és flexible.
 
L’actual superior provincial dels Jesuïtes a España, el P. Antonio España SJ, ha manifestat l’alegria per aquesta prova de confiança i el seu reconeixement a la vàlua del P. Guerrero. També ha volgut destacar alguns trets del seu caràcter que l’ajudaran en el complex món en el que li toca ara exercir la seva tasca.
 
"Resulta destacable la seva capacitat per detectar problemes i definir-los de la millor manera possible. Té una gran disposició al diàleg i a l’escolta. Sap com articular i exposar les seves idees de forma clara i ferma. Manté i conrea l’amistat de forma intensa amb els més propers. És una persona preocupada pels problemes del món actual, sobretot per la pobresa, l’allunyament de la fe a la societat occidental, el desgast econòmic de l’individu i el sofriment injust de tants pobles en el món. Això li ha format un caràcter que es deixa sorprendre per les cultures que visita, sempre disposat a aprendre’n i a buscar respostes des de l’Evangeli. És un home prudent, discret i assossegat en prendre decisions. A més, en moments delicats ha afrontat amb pau situacions d’incomprensió i dissensió amb l’objectiu de buscar la unitat i la millor solució al problema. Si hi ha un tret que unifica tot el que podem dir de Juan Antonio és la lleialtat i la fidelitat a la paraula donada. No dubto que en aquest nou càrrec sabrà analitzar la situació, dialogar amb els equips i posar en pràctica les línies estratègiques que determini el Papa."
 
Juntament amb aquests trets personals també destaca el provincial d’Espanya alguns aspectes de la seva inquietud intel·lectual: "És capaç de reflexionar sobre la cultura, sempre pendent de no contemporitzar massa amb el context que deixi la fe descafeïnada. Dins dels seus estudis destaca el valor del corrent del comunitarisme. D’aquí que el seu pensament tracti de conciliar el pol de la comunitat amb l’individu, la tradició sana amb la modernitat i la postmodernitat. Entre les seves lectures preferides trobem Hannah Arendt, una pensadora que va treballar i analitzar el totalitarisme i les conseqüències morals per a la humanitat."


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET