EDITORIAL 
La bellesa cura
Redacció 26/11/2019

En vigílies de la III Jornada Mundial dels Pobres, celebrada el diumenge 17 de novembre, el papa Francesc va visitar i va inaugurar un nou centre d’acolliment nocturn i diürn al Palazzo Migliori, a pocs metres de la columnata de Sant Pere del Vaticà. El nou centre s’ha lliurat a l’Almoineria de Sa Santedat i serà gestionat per la Comunitat de Sant’Egidio. Després d’una visita a la planta baixa, destinada a l’acolliment de dia, decorada amb alguns frescos d’època moderna, el Sant Pare va anar a la capella del Centre, en el primer pis, dedicada a sant Jordi. Contemplant els espais, Bergoglio va exclamar: «La bellesa cura!» També la comunitat de Sant’Egidio està gestionant al carrer de Regomir, en ple Barri Gòtic de Barcelona, un menjador social i una casa per acollir ancians [vegeu número 2.065 de Catalunya Cristiana], uns espais que es caracteritzen per la seva sòbria bellesa i la seva impecable rehabilitació. Alguns dels acollits participen de les pregàries setmanals d’aquesta Comunitat.

Aquestes iniciatives ens fan pensar que cal superar el divorci entre l’acció cultural i la social: la persona és una, en totes les seves vessants: física, psíquica, moral, espiritual... I cal obrir camins de creixement a totes elles. Als darrers anys, diverses Càritas catalanes (Barcelona, Girona, Terrassa, Ripoll...) han organitzat concerts benèfics. És un pas important en aquest sentit, però cal avançar encara en la línia que els mateixos beneficiaris siguin atesos també en la seva vessant formativa i en la seva participació cultural. Les persones excloses també tenen dret a la bellesa que, a més, és terapèutica.

El Primer Pla el dediquem als llegats benèfics. El capítol d’herències i llegats va suposar el 22,81% dels ingressos de les deu Càritas diocesanes catalanes de l’any 2018. En total, 9.781.923,32 euros. D’aquests, el gruix més important correspon a Càritas Barcelona, que el mateix període del 2018 va ingressar vuit milions i mig d’euros en concepte d’aportacions i herències. És lloable que moltes persones se sentin mogudes a fer deixes amb finalitats socials, però caldria estimular també la sensibilitat que ajudar la cultura (i els mitjans de comunicació que en formem part) té també una important repercussió social. Quan tantes vegades s’apel·la al tòpic que més que donar el peix cal ensenyar a pescar, valdria la pena prendre consciència que cal combatre no sols els efectes sinó també les causes que estan a l’arrel del descart i que són eminentment culturals.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET