Margarida Bofarull, durant la seva intervenció
ARQUEBISBAT DE BARCELONA Foto: Agustí Codinach
Una joia organística per a una joia arquitectònica
La parròquia de la Sagrada Família posa en marxa la campanya d’apadrinament del nou orgue
Carme Munté 04/12/2019

La recuperació patrimonial de l’orgue a Catalunya viu un nou capítol en la seva recent però fecunda història. En aquest cas, es tracta de la restauració d’un orgue de 548 tubs per a la cripta i parròquia de la Sagrada Família, que es preveu que a partir del setembre-octubre del 2020 pugui acompanyar la litúrgia i enriquir encara més l’oferta musical i cultural del país.

La història de l’orgue, que s’està restaurant al taller Blancafort Orgueners de Montserrat, mereix un capítol a part, perquè s’hi barreja Antoni Gaudí, la Sagrada Família, la congregació de les Religioses del Sagrat Cor de Jesús i un instrument únic que els experts defineixen com l’Stradivarius dels orgues. «Construït el 1896 a París, és l’únic Cavaillé-Coll que existeix a Catalunya», ha explicat Juan de la Rubia, organista titular de la basílica de la Sagrada Família, durant l’acte de presentació de la campanya d’apadrinament de l’orgue. 

Amb el lema «Deixa la teva empremta al cor de la Sagrada Família», la campanya d’apadrinament servirà per fer front al cost de la restauració, pressupostat en uns 150.000 euros. Les persones que vulguin col·laborar-hi ho poden fer presencialment a la cripta de la Sagrada Família o a través de la pàgina www.orguedelacripta.cat, que permet apadrinar els tubs de l’orgue en diverses modalitats: 50, 150, 500 o 1.000 euros. A canvi, gaudiran d’un certificat d’apadrinament i veuran el seu nom (o el de la persona que desitgin) inscrit en una placa commemorativa situada a la cripta. També podran participar en l’acte d’agraïment als padrins, que consistirà en una visita guiada a la Sagrada Família, una explicació sobre l’orgue i un concert final a la cripta a càrrec de Juan de la Rubia.

«Un geni de la música com és Cavaillé-Coll i un geni de l’arquitectura i l’art, Antoni Gaudí, quedaran agermanats a la cripta de la Sagrada Família», ha destacat Mn. Josep M. Turull, rector de la basílica i de la parròquia de la Sagrada Família.

En la presentació de la campanya, que s’ha fet el 4 de desembre a la cripta de la basílica, també hi han participat el restaurador, Albert Blancafort; l’arquitecte en cap de les obres del temple, Jordi Faulí, i Margarida Bofarull, religiosa del Sagrat Cor de Jesús i delegada diocesana de Fe i Cultura. Les diferents intervencions han servit per elaborar un mosaic complet de l’apassionant història de l’orgue.

Tal com ha explicat Jordi Faulí, la cripta de la Sagrada Família va disposar d’un orgue de tubs construït a Collbató el 1926 però que va ser destruït a l’inici de la guerra civil. De fet, es calcula que més del 90% del patrimoni organístic de Catalunya es va perdre durant la guerra. Paral·lelament, un altre orgue, malgrat que va patir alguns desperfectes, va sobreviure a les vicissituds de l’època: el Cavaillé-Coll, encarregat per les religioses del Sagrat Cor per a l’església del Col·legi del Sagrat Cor del carrer Diputació de Barcelona, obra de l’arquitecte Enric Sagnier.

«Actualment, l’orgue tenia poc ús», ha reconegut Margarida Bofarull, que s’ha mostrat molt satisfeta que gràcies a la donació ara estarà a l’abast de tothom. Providencialment, té les mateixes mides que el seu predecessor i, per tant, se situarà al mateix espai: la capella de Sant Joaquim i de Santa Anna. «Té la mida adient per a la capella i, per tant, és molt semblant a l’orgue pensat per Gaudí», ha subscrit Jordi Faulí.

Tenint en compte que es tracta d’un dels millors orgues romàntics que hi ha al món (els orgues de Notre-Dame de París també porten la firma de l’orguener francès d’origen català), se n’està efectuant una restauració molt acurada. «L’estem desmuntant peça a peça per deixar-lo en les mateixes condicions que tenia en origen», ha explicat Albert Blancafort. «Recuperarem l’esperit musical d’estil romàntic, que va molt bé per acompanyar el cant», ha afegit.

La recuperació patrimonial organística que viu Catalunya està generant un autèntic boom tant en la construcció i reforma d’instruments com en la proliferació de festivals i concerts d’orgue. «Barcelona està molt ben posicionada per esdevenir la capital de l’orgue de tubs del sud d’Europa», ha corroborat Mn. Josep M. Turull.     


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET