Voluntaris de Mans Unides a Bolívia
SOLIDARITAT Foto: Mans Unides
Mans Unides ret homenatge als seus voluntaris
L’ONG compta amb 5.345 persones que col·laboren en les seves iniciatives de desenvolupament
Redacció 05/12/2019

Mans Unides s'uneix a la celebració del Dia Internacional dels Voluntaris, el 5 de desembre, amb l'objectiu d'agrair i retre homenatge a les més de 5.300 persones que col·laboren amb el seu temps i esforç en les iniciatives que l'ONG de desenvolupament promou per a sensibilitzar a la societat i lluitar contra la pobresa i la fam als països del Sud.

En aquest any del 60è aniversari de Mans Unides, la seva presidenta —i també voluntària—, Clara Pardo, agraeix el treball de tots els voluntaris que han format part de la història de l'ONG i recorda que “precisament van ser dones voluntàries les que van donar origen a l'organització a través de la primera Campanya contra la Fam el 1959”.

Com fa 60 anys, les dones continuen sent una àmplia majoria a l'ONG, tant entre el personal voluntari com contractat. Segons dades actualitzades a data de 31 de desembre del 2018, l'ONG compta amb 5.345 voluntaris arreu d’Espanya, el 97,3% de totes les persones que treballen en l’organització. D'aquest total, gairebé un 95% treballa a les 72 delegacions de Mans Unides i un 5,4% als Serveis Centrals de Madrid.

Els voluntaris són actius en tota l'estructura de Mans Unides, des de la presidència fins a tasques tècniques i de coordinació en iniciatives de sensibilització i desenvolupament. “Poden realitzar diferents tasques segons els seus interessos i disponibilitat i assumir tot tipus de responsabilitats, la qual cosa afavoreix que els nostres voluntaris siguin, en la seva majoria, de llarga durada i amb un compromís estable en el temps”, assegura Clara Pardo. Per a Isabel Vogel, voluntària des de fa 15 anys, el voluntariat ha suposat “un abans i un després” en la seva vida; “ha canviat el meu ordre de prioritats”, assegura.

Segons Waldo Fernández, voluntari del departament d'Estudis, “sortir una mica del nostre egocentrisme i prendre consciència dela situació dels més pobres aguditza la nostra sensibilitat i ens exigeix canvis en el nostre estil de vida”. Els voluntaris són “expressió de la solidaritat organitzada, de la implicació i els esforços col·lectius per millorar el món”.

En paraules de Clara Pardo, “tot l'aconseguit en aquests 60 anys de Mans Unides seria inimaginable sense la constància i dedicació solidària de tantes persones voluntàries. Però la fam continua sent un veritable escàndol i els drets més bàsics segueixen sense complir-se en molts llocs. Per això hem de mantenir viva la nostra solidaritat i, en aquest sentit, tota ajuda és important”.

Segons dades del 2018 de la Plataforma del Voluntariat a Espanya, prop de 2,5 milions de persones són voluntàries, la qual cosa suposa el 6,2% de la població espanyola major de 14 anys. La taxa de voluntariat femení és major que la masculina i, en general, augmenta conforme el nivell d'estudis i l'estatus socioeconòmic és major.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET