Mons.
ESGLÉSIA CATALUNYA 
Mons. Vadell: “La vida no és una piulada, demana matisos, serenitat i acompanyament“
Finalitzen les 55enes Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura
Redacció 23/01/2020

Un centenar de sacerdots d’arreu de Catalunya han reflexionat sobre Déu t’estima en el marc de les 55enes Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura celebrades a Premià de Dalt els dies 21 i 22 de gener. Els ponents han aportat les seves respectives reflexions sobre la paraula “Amor”, que ha presidit la trobada.

Al llarg de les Jornades de Castelldaura, les diverses ponències “han sabut compaginar aspectes doctrinals i altres de pastorals” tal com ha dit el seu director, Dr. Domènec Melé, quan han finalitzat. “Estimar Jesús, no caminar sols i cercar la intimitat amb el Senyor”, ha afegit, han estat els tres eixos amb referència als quals han girat totes les intervencions.

Mons. Toni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona, ha reflexionat sobre com acompanyar en el context actual. Hi ha llenguatges diferents, una gramàtica diferent de la cristiana i cal saber com “connectar sense perdre la identitat però amb cintura per dialogar”, segons el bisbe auxiliar. L’altra idea que ha aportat és que l’acompanyament espiritual personalitzat és clau, i és necessari una persona “que escolti, que estimi i no jutgi” perquè “la vida no és una piulada, demana matisos i serenitat”.

Mons. Salvador Cristau, bisbe auxiliar de Terrassa, en la seva intervenció ha fet un retrat de la societat actual: “Vivim en una pluralitat de cultures i n'hi ha una de dominant, amb unes característiques: superficialitat, emotivitat, materialisme, immediatesa, el no-esforç, la cultura de la no-transcendència...” Però segons Cristau, “a un jove puc oferir-li el camí de l’amistat amb Jesús, que Crist és viu, que t’estima, que et salva”. De vegades “som pobres de temps” i “l’acompanyament el necessitem tots. No anar sols”.

El professor Josep-Ignasi Saranyana en la seva intervenció ha aportat una reflexió terminològica del terme “Amor” des d'una visió històrica. Segons el professor Saranyana, “sovint ens ho juguem tot en les paraules”. Ha citat Benet XVI i l’encíclica Deus caritas est, on el Papa emèrit reflexiona sobre el sentit de la paraula amor tot distingint entre amor àgape (virtut) i amor eros (passió). “La confusió entre la passió i la virtut trastoca també la comprensió de la revelació del missatge de l'amor de Déu envers nosaltres” ha afirmat. Saranyana també ha ofert la visió d’Aristòtil, sant Tomàs, Nietzsche, Maragall i Max Scheler. I com a conclusió ha dit que “caldrà parlar més de les virtuts i recordar sovint que només les virtuts fan l'home bo”.

A les Jornades, des de la premissa del missatge que es troba a l’exhortació apostòlica del papa Francesc Christus vivit, “Déu t’estima”, s'ha tractat d’entendre què és l’Amor i aprofundir sobre la centralitat de l'Amor. D’altra banda, s’ha explicat que Déu ens estima i que ens crida a l’amor i com ajudar a trobar-lo; i s'ha parlat de com anunciar i acompanyar en l’amor en el context actual.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET