ESGLÉSIA CATALUNYA 
El diàleg entre ortodoxos i catòlics avui
L’Auditori Blanquerna acull una conferència sobre la situació actual del diàleg entre l’Església catòlica i l’ortodoxa
 04/02/2020

Convidat per l’Observatori Blanquerna i la Fundació Joan Maragall, el dilluns 3 de febrer el P. Cyril Hovorun va pronunciar la conferència «La relació entre els catòlics i els ortodoxos, estat de la qüestió» a l’Auditori Blanquerna de Barcelona. El P. Hovorun és monjo ortodox i director del Huffington Ecumenical Institute a la Universitat Loyola Marymount de Los Angeles.

El conferenciant va començar assenyalant la feliç coincidència de poder parlar en una facultat que du el nom de Blanquerna: «Aquest era el nom de la principal església de Constantinoble dedicada a la Mare de Déu: Santa Maria de Blanquerna, o de Blaquerna. Crec que per aquest motiu aquest pot ser un bon lloc per parlar del diàleg entre el cristianisme d’Orient i el d’Occident.»

El P. Hovorun va assegurar que avui la relació entre l’Església catòlica i l’ortodoxa ha millorat molt respecte el passat, gràcies al fet que s’ha posat de manifest que no hi ha diferències teològiques fonamentals entre totes dues. Si avui aquest diàleg es veu enterbolit és més aviat a causa de les tensions dins del món ortodox, principalment entre Constantinoble i Moscou a causa del conflicte d’Ucraïna. Per al P. Hovorun, doncs, la qüestió política condiciona molt la relació entre Esglésies i provoca un creixement d’un «cristianisme de caire fonamentalista, especialment a Rússia, que desconfia del diàleg amb el catolicisme».

El conferenciant es va mostrar partidari d’introduir certs canvis en les Esglésies, com ara la possible recuperació de l’antic ministeri de les diaconesses en el món ortodox. En el cas del catolicisme, va afirmar que veuria favorablement l’ordenació d’homes casats, tal com es fa a Orient, i va defensar explícitament les reformes que emprèn el papa Francesc.

 


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET