ESGLÉSIA CATALUNYA 
Centenari de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona
Va ser el primer arxiu eclesiàstic de Catalunya i de tot l'Estat espanyol
Joan Boronat 07/02/2020

Aquest 9 de febrer es compleix el centenari de la fundació de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT) per part del Dr. Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, cardenal-arquebisbe metropolità de Tarragona. Es tractava del primer arxiu eclesiàstic de Catalunya i de l'Estat espanyol, en el sentit modern que avui entenem. Una triple intenció va moure la providència del prelat: evitar la pèrdua de la documentació històrica, assegurar-ne la conservació i facilitar-ne a consulta. En ple segle XXI, l'AHAT segueix fidel als objectius fundacionals, però aquests s'han adaptat els nous temps amb l'aplicació de les noves tecnologies del coneixement i la informació.

L'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona conserva la documentació de l'arxiu de la Província Eclesiàstica Tarraconense i els seus concilis, que va augmentar amb la incorporació de tota la documentació referent al Concili Provincial Tarraconense celebrat l'any 1995.

El fons està dividit en cinc grans sèries, on hi podem trobar documentació relacionada amb els concilis provincials, i els llibres de talles i subsidis dels bisbats de Barcelona, Girona, Solsona, Tortosa, Urgell i Tarragona dels segles XIV al XVIII. A més, també hi ha documentació relativa als sínodes diocesans celebrats en les diverses diòcesis catalanes. En menor mesura hi ha documentació relacionada amb els concilis ecumènics, Trento i els Vaticà I i II.

Actes de celebració del centenari
L'acte de celebració central d'aquesta efemèride tindrà lloc el dilluns 10 de febrer a les 19h a la Sala d'Actes del Centre Tarraconense, situat al Seminari de l'arquebisbat de Tarragona.
D'altra banda, per commemorar aquesta fita del centenari, l'AHAT ha programat un seguit d'actes que duraran fins al 9 de febrer de l'any vinent, amb la intenció d'apropar l'arxiu a la ciutadania i donar a conèixer la seva tasca i els fons que s'hi conserven. Hi haurà concerts, jornades, presentacions de llibres, entre d'altres activitats. En destaca la reunió del Secretariat d'Arxivers Eclesiàstics de Catalunya, València i les Balears (SAEC) que es farà el 7 de juliol al Centre Tarraconense El Seminari i la presentació de la publicació del Premi "Canonge Blanc", el 17 de desembre, al mateix lloc, dirigit als estudiants pels treballs de recerca històrica de fi de màster.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET