AQUESTA SETMANA 
Canviar la cultura segons Francesc
Leticia Soberón 11/02/2020

En l’entrevista que Jordi Évole li va fer al Papa l’any passat, a una de les preguntes sobre la reforma que està impulsant a la Cúria romana i a l’Església, Francesc va respondre-hi d’una manera sorprenent. El Papa va dir que ell impulsa processos. I que els processos sostenen els canvis empresos. Quanta saviesa hi ha en les seves paraules! Tot i que no ho va glossar gaire, va quedar clar que els canvis puntuals, o fruit d’exhortacions pietoses, no duren. La sinodalitat quotidiana que el Papa somia és difícil d’implantar en oficines amb les estructures, procediments, organigrames i eines tecnològiques que estan dissenyades per al treball aïllat d’oficines especialitzades. No hi ha espais, temps i possibilitadors del coneixement mutu ni iniciatives conjuntes. Els processos institucionals són aliens a la col·laboració!

En la societat-xarxa s’ha posat de moda la col·laboració, però fer-la possible requereix canviar justament aquests i altres processos que la impedeixen. Cal refer-los.

La cultura de les institucions (els valors viscuts de facto pels seus equips de treball) és resultat dels processos institucionals, no de les paraules belles enganxades a les parets.

Aquestes belles paraules han de concretar-se en els organigrames, reglaments, temps, espais i tecnologia. Amb aquests processos refets, el quefer diari serà més col·laboratiu i acabarà canviant la cultura. Gràcies, Sant Pare.  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET