ARQUEBISBAT DE BARCELONA 
Exposició per descobrir la façana de la catedral de Barcelona
El Museu Diocesà homenatja Agapit Vallmitjana, autor de les imatges de la portalada
 19/02/2020

La catedral de Barcelona és una de les grans basíliques medievals de Catalunya. Tanmateix, la seva part més visible, la façana principal, no es va construir a l’edat mitjana, sinó molt més tard, al tombant dels segles XIX i XX. Qui la va dissenyar? Quins arquitectes i escultors hi van treballar? Com es va finançar una obra d’aquestes dimensions?

Les respostes a aquestes preguntes es poden trobar a l’exposició «Vallmitjana i la façana de la catedral. Històries singulars al voltant de l’escultura», que es pot visitar fins al 12 d’abril al Museu Diocesà. Organitzada per la catedral i el mateix Museu, la mostra està comissariada per les historiadores de l’art Cristina Rodríguez i Natàlia Esquinas, de la Universitat de Barcelona. La inauguració va tenir lloc el dimarts 18 de febrer amb la presència de Mn. Robert Baró, canonge de la catedral; Mn. Felip-Juli Rodríguez, rector del Seminari Conciliar; Joan Elies, rector de la Universitat de Barcelona, i les dues comissàries.

L’exposició repassa la gestació del projecte a partir del 1860 gràcies al mecenes Manuel Girona, el començament de les obres el 1887 i la finalització el 1913. Els visitants hi descobriran que la façana neogòtica, projecte del mateix Girona amb aportacions de l’arquitecte Joan Martorell, s’inspira en un disseny gòtic del 1408 obra d’un arquitecte del nord de França. Com diu el mateix títol, però, l’atenció se centra en Agapit Vallmitjana (1832 – 1905), encarregat d’esculpir la majoria d’imatges de sants de la façana, especialment el Crist del mainell i tot els apòstols que l’envolten. L’escultor va aconseguir dotar les seves figures de la dolçor pròpia del gòtic del segle XV, sense renunciar als avenços tècnics del segle XIX. Ell i el seu germà Venanci van inaugurar l’escultura modernista a Catalunya, que després van seguir noms tan notables com ara Josep Llimona.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET