El Sant Pare ha repartit aquest diumenge una edició de butxaca de l'evangeli per fer més propera la Paraula de Déu
PAPA FRANCESC 
El Papa, "molt dolgut" perquè Santa Sofia passi a ser una mesquita
Al final de l'Àngelus, Francesc lamenta la decisió del govern turc sobre la històrica basílica d'Istambul, que era museu des de 1934
@IgnasiMiranda 12/07/2020

El Papa s'ha mostrat aquest diumenge "molt dolgut" per la decisió que el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, acaba de prendre sobre la basílica de Santa Sofia d'Istambul, que tornarà a ser mesquita. L'històric temple cristià dedicat a la Saviesa Divina, inaugurat l'any 537 va passar a ser lloc de culte musulmà a partir del 1453 amb la conquesta de Constantinoble pels otomans, però el fundador de la Turquia moderna, Mustafà Kemal Ataturk, la va convertir en un museu el 1934. "Penso en Santa Sofia i estic molt dolgut", ha dit el pontífex. Recordem que va ser divendres passat quan un decret d'Erdogan consumava la decisió, presa pel Consell d'Estat, d'anul·lar el que havia establert Ataturk, en acceptar la petició d'un petit grup islamista local. La mesura consisteix a traspassar la gestió de l'antic edifici bizantí del Ministeri de Cultura, al qual pertanyia fins ara, a la Presidència d'Afers Religiosos. Això ha convertit de manera efectiva Santa Sofia en mesquita. En un discurs a la nació, el president turc va arribar a anunciar que la primera pregària musulmana se celebrarà a Santa Sofia el 24 de juliol.

D'altra banda, en les salutacions als creients de Roma i de diversos països, Francesc ha tingut un record especial per a les famílies de el Moviment dels Focolars i "per als representants de la Pastoral de Salut de la diòcesi de Roma". Davant la proximitat de la festa de la Mare de Déu del Carme, que se celebra aquest dijous com cada 16 de juliol, el Sant Pare ha elogiat el servei de "molts sacerdots, religiosos, religioses i laics que han estat al costat dels malalts en aquest període de pandèmia". I en la seva reflexió a partir de la pregària mariana i la litúrgia d'aquest diumenge, el bisbe de Roma ha assegurat que "la Paraula de Déu és una llavor fecunda i eficaç". Ha estat en comentar el fragment del capítol 13 de l'evangeli de Mateu, en què Jesús explica a una gran multitud la paràbola del sembrador. Ha explicat que, en aquest relat, es mostren "quatre tipus diferents de terreny" i que, de fet, "la llavor és el mateix Crist". En aquesta línia, el Papa ha parlat de "camí, lloc de pedres, terreny on creixen arbustos i terra bona" per identificar els efectes de l'evangelització, que ha definit com la transmissió de "la Paraula de Déu".

En referir-se a "la llavor que cau en aquest terreny fèrtil", el pontífex ha explicat que "representa els qui escolten la Paraula, l'acullen, la guarden en el cor i la posen en pràctica en la vida de cada dia". Igualment ha afirmat que "la paràbola del sembrador ens recorda que la Paraula de Déu és una llavor que Déu escampa pertot arreu amb generositat, sense importar el malbaratament i sense excloure ningú". Finalment Francesc ha invitat tothom "a qüestionar-se com és cadascú, a acollir la Paraula de Déu i a identificar el tipus de terreny propi". Ha alertat, a més, que "sovint estem distrets per massa interessos, per massa reclams, i és difícil distingir entre tantes veus i tantes paraules, però la del Senyor és l'única que ens fa lliures". També ha ofert, a tots els presents a la Plaça de Sant Pere, un exemplar de la Paraula de Déu, "una edició de butxaca de l'evangeli, a la butxaca, a la bossa, per llegir-ne un trosset cada dia i entendre bé quina llavor ofereix Déu a cadascú, com també quina terra la rep".

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET