ESGLÉSIA CATALUNYA 
«La pobresa infantil cada cop és més dramàtica»
Sor Lucía Caram presenta el llibre «Invulnerables. Una apuesta de éxito contra la pobreza infantil»
Joan Trias i Carme Munté 21/07/2020

«Preguntem-nos: “Amb el que soc i tinc, què puc fer perquè un nen del meu país estigui una mica millor?”» Sor Lucía Caram, dominica de Manresa i directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, té un somni: que aportem entre tots el nostre granet de sorra personal i intransferible per revertir la pobresa infantil. Ella ja ho fa liderant el programa Invulnerables, de lluita contra la pobresa infantil, que ara presenta en forma de llibre: #Invulnerables. Una apuesta de éxito contra la pobreza infantil (Plataforma Editorial).

 

La pobresa infantil és una realitat invisible?

És molt invisible i cada cop més dramàtica. Espanya és el tercer país de la Unió Europea en pobresa infantil: 1 de cada 3 nens està en situació de risc d’exclusió social i 1 de cada 10, en pobresa severa. Arran de la pandèmia del Covid-19, el nombre és molt més gran. No podem permetre que a prop nostre hi hagi tants nens que no poden menjar tres cops al dia, no tenen aigua calenta, no tenen les condicions mínimes per viure amb salut, higiene; les condicions necessàries, en definitiva, per viure com nens.

El programa Invulnerables és una aposta d’èxit. Quines dades ho corroboren?

Invulnerables, amb la col·laboració del programa CaixaProinfancia, ha esdevingut una mena de laboratori per demostrar que en 2-3 anys podem revertir la situació de pobresa sempre que treballem conjuntament amb les famílies un pla integral que garanteixi salut, educació, lleure... El programa Invulnerables, present en 11 llocs de Catalunya, ofereix resultats espectaculars. Volem demostrar que la lluita contra la pobresa infantil va per aquí. Es tracta de ser conscients que si volem construir un país i una societat millors, hem d’apostar per la infància. El futur el construiran els infants d’avui. Invulnerables també és un programa d’èxit pel que fa a la col·laboració público-privada. Cal buscar sinergies i complicitats en la construcció d’uns societat millor.

Al llibre hi ha testimonis en primera persona. Ajuden a la sensibilització sobre la pobresa quilòmetre zero?

Sí, perquè d’aquesta manera, deixen de ser xifres i estadístiques per passar a ser persones i històries concretes. Al llibre donem veu als mateixos infants, als seus pares i mares perquè expliquin què és ser pobre avui i com amb l’acompanyament integral del programa Invulnerables han millorat la situació: programes d’alfabetització i recerca de feina per als pares, organització d’activitats per a tota la família, lliurament de menjar, ajudes en material escolar per revertir la bretxa digital, accés a activitats extraescolars, solució de problemes de visió i odontològics... Tenim testimonis de famílies que han deixat el programa i que s’han convertit en voluntaris i col·laboradors.

Quina és la situació de les famílies i la pobresa infantil arran del Covid-19?

Trobem moltes famílies a les cues dels bancs aliments que mai abans havien hagut de recórrer als serveis socials. Senten molta vergonya per una situació que les posa al límit. L’altre dia un home, després de molts dubtes i vergonya, va venir a buscar aliments. Ens ensenya un whatsapp del seu cap en què li diu que de moment no li pot pagar. Fa dos mesos que no cobra, té quatre fills menors de 16 anys i fa dos dies que no poden menjar.  Atenem gent que fins ara feia una vida absolutament normalitzada: comercials, treballadors del sector serveis que han tancat a causa del Covid-19, persones que encara no han cobrat els ERTO (Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació). Darrere dels pares desesperats, hi ha nens, no ens n’oblidem. Vivim una pobresa que fins ara pensàvem que era del Tercer Món.

 

 

 

 

 

 


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET