El Camí Ignasià, de 650 quilòmetres, recorre el pelegrinatge que va fer sant Ignasi de Loiola a Manresa.
EDITORIAL 
Manresa, Any Ignasià
Redacció 28/07/2020

La Companyia de Jesús vol commemorar els 500 anys de la conversió d’Ignasi de Loiola amb un any jubilar universal: anirà del 4 de maig del 2021 al 31 de juliol del 2022. Dues dates molt significatives: perquè el 4 de maig és l’aniversari de la ferida d’Íñigo a Pamplona, mentre que el 31 de juliol, dia de la seva mort l’any 1556, és ara la festivitat litúrgica de Sant Ignasi, canonitzat l’any 1622. Tot un any festiu per anar rememorant una intensa vida d’innegables aportacions a la cultura cristiana arreu del món. Vida també d’un home i un sant molt vinculat a tres llocs de Catalunya: Montserrat, Manresa i Barcelona. I, sobretot destaca Manresa per l’estada del sant a la ciutat del Cardener, esdevinguda ciutat ignasiana, raó per la qual dediquem el Primer Pla d’aquest número a sant Ignasi i a Manresa, capital de l’any ignasià. La ciutat del Cardener —avui immersa en una gran pluralitat religiosa— va exercir un paper cabdal en la configuració del pensament i l’acció d’Ignasi.

Amb motiu d’aquesta celebració jubilar, una delegació manresana va visitar el papa Francesc per convidar-lo a conèixer la capital ignasiana, invitació que el va complaure especialment. Segons declaracions a Ràdio Estel del P. Lluís Magriñà, superior i director de la Cova, Bergoglio, durant la seva formació a Alcalá, ja havia pogut visitar Loiola, però fins ara mai no ha pogut anar a Manresa. Si una seva propera visita fos factible, inclouria també Montserrat i Barcelona.

Properament es posarà en marxa un lloc web, www.ignatius500.org, per dinamitzar i donar a conèixer les celebracions de l’any jubilar. No es tracta d’un mer record arqueològic, sinó d’interioritzar els escenaris vitals d’aquest gran convers i fundador. Justament, escrits publicats recentment per dos jesuïtes experts en espiritualitat ens poden ajudar a conèixer i estimar més sant Ignasi. El P. Santi Thió, aprofundint la intimitat del pelegrí, ben recolzat en l’estudi del seu diari espiritual, ens fa descobrir l’elevada mística d’Ignasi de Loiola. Ens diu que l’experiència personal interior d’Ignasi, anotada en el seu diari, evidencia continuats moments intensos dedicats a l’experiència de Déu oberta al misteri inabastable. I el P. Javier Melloni ens ajuda a comprendre que Ignasi de Loiola va viure una contínua sortida cap a Déu en un doble moviment d’estranyament i dificultat (èxode) i, alhora, de goig i de trobada (èxtasi).


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET