El grup de catequesi especial de la Selva del Camp fa una romeria a Montserrat cada any
EDITORIAL 
Els més pobres
Redacció 08/09/2020

Explica mossèn Joan Miranda, rector barceloní, que en una ocasió va visitar una família amiga que tenia un fill amb un índex de disminució psíquica important. Havent dinat, el noi va marxar de pressa de taula. Com que passava estona i no tornava, el mossèn va anar a cercar-lo i el va trobar plorant sobre el llit. «Per què plores?», li preguntà. «Perquè he vist que en aquesta casa jo soc el més pobre.» De respostes trasbalsadores com aquestes en poden donar testimoni els catequistes i monitors de les catequesis especials que hi ha arreu de Catalunya i que han estat pioneres en l’atenció global a les persones amb discapacitat psíquica, als quals dediquem el Primer Pla d’aquest Catalunya Cristiana.

Pere Sabater, de Montgat, pare d’un noi disminuït profund, explicava que a finals dels anys cinquanta i a principis dels seixanta, hi havia famílies colpides quan un dels fills estava afectat de deficiència, i «malgrat saber que hom podia fer quelcom per aconseguir-li un futur digne de la seva condició de persona humana i per tant de Fill de Déu, el nostre calvari es veia agreujat pel fet que a tot l’Estat espanyol no es disposava dels equipaments adequats per aconseguir desenvolupar al màxim les seves possibilitats i així tenir una vida digna, la qual cosa sí que era possible a gran part d’Europa i altres països del món occidental».

Comptant, doncs, amb l’ajut de treballadores socials, van proposar a un grup de set famílies afectades fer a Badalona allò que ja s’estava fent a d’altres indrets en l’atenció i l’educació d’aquest col·lectiu. «La resposta tingué bona acollida pensant també en la situació en què es trobaven tants nouvinguts (eren els anys de l’allau immigratòria) que tenien el mateix problema i a més el de la manca d’arrelament social.» D’aquesta manera, s’inicià l’escola d’educació especial a la parròquia de Sant Josep i un taller que després esdevingué la cooperativa COINRE. I avui ASPANIN és una entitat de referència perquè totes les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin una vida de qualitat, oferint servei de tutela i assessorament social.

Recordem també el P. Josep Maria Segura, escolapi, amb les comunitats Fe i Llum, germen de la Fundació El Rusc.

Ben aviat farà quaranta anys (1980-2020) de l’ordenació de mossèn Lluís Nadal i Padró (Badalona, 1928-2002), primer diaca permanent ordenat després del Concili Vaticà II. És propi del diaconat l’atenció caritativa als més desvalguts. Lluís Nadal i la seva esposa, Montserrat Padrós, van ser d’aquelles set famílies afectades que van treballar activament per la dignitat dels qui tenen capacitats diverses. El seu fruit perdura.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET