UN NOU LLINDAR Foto: Cathopic.com
El qui perdona sempre té la raó
Mons. Sebastià Taltavull 08/09/2020

Us ha passat mai voler perdonar algú i trobar-te que no accepta el perdó? Quan això passa, fa sofrir, et veus impotent, no saps què fer... Tant amb la capacitat de perdonar com en la voluntat de rebre el perdó, es posa en joc la nostra humanitat i la qualitat de la nostra vida cristiana. Els qui volem seguir Jesús i el seu Evangeli no podem optar per la venjança, la revenja o mantenir la rancúnia sense límits. El qui perdona arriba a estimar fins a l’extrem i trenca amb l’espiral de pagar sempre amb la mateixa moneda i a l’estil de la llei del talió o la de «me l’has feta, me la pagaràs!». L’amor és més fort.

Coneixem la pregunta: «Senyor, quantes vegades hauré de perdonar al meu germà el mal que m’haurà fet? Set vegades?» Hem d’escoltar atentament Jesús i ho hem de fer des de la nostra situació personal, amb tota sinceritat i humilitat. Probablement ens costi fer-ho, perquè potser hi ha persones a les quals no volem perdonar. Al mateix temps, hi ha una cosa fonamental a tenir en compte, que és el voler ser perdonat, que va totalment unit al reconeixement del propi pecat. En el fons, hi ha un desig vehement de voler assaborir la misericòrdia de Déu, que és obertura del cor a allò més miserable.

Als inicis del seu ministeri pastoral, el papa Francesc va insistir molt a subratllar aquest tret important de Déu, el de la seva misericòrdia, i va dir: «El missatge de Jesús és aquest: la misericòrdia. Per a mi, ho dic amb humilitat, el missatge més fort del Senyor és la misericòrdia. Tampoc no hem d’actuar com aquell fariseu davant de l’altar quan dona gràcies perquè no és com els altres, que són pecadors... No coneix el cor del Senyor, i mai no tindrà l’alegria de sentir la seva misericòrdia.»

Tinguem present que la font de la misericòrdia, per tant, és Déu mateix. La consciència que Jesús té de ser el Fill expressa aquesta experiència originària. Amb paraules també del papa Francesc: «Tornem al Senyor. Ell mai no es cansa de perdonar. Som nosaltres els qui ens cansem de demanar perdó. Demanem la gràcia de no cansar-nos de demanar perdó, perquè Ell no es cansa mai de perdonar. Demanem aquesta gràcia.» Hem de tenir clar que Déu, quan ens perdona, mostra que la mesura del seu amor és un amor sense mesura. Per això, a l’hora de proposar la mesura del perdó, Jesús diu: «No us dic set vegades, sinó setanta vegades set», és a dir, sempre! El qui perdona no s’equivoca mai, sempre té la raó, senzillament perquè el perdó és prova extrema de l’amor.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET