El Sant Pare ha saludat aquest dimecres molts dels pelegrins que han estat presents al Pati de Sant Damas
PAPA FRANCESC 
Francesc: "Per sortir de la pandèmia, cuidem-nos mútuament!"
En una nova audiència general dedicada a la cura de la creació, el Papa fa una crida a "recuperar la seva missió contemplativa"
@IgnasiMiranda 16/09/2020

El Papa ha tornat a defensar aquest dimecres la cura de la casa comuna i l'actitud contemplativa. En una nova audiència general amb presència de pelegrins, al Pati de Sant Damas del Vaticà, ha fet una crida general a "recuperar la dimensió contemplativa" perquè "el millor antídot contra aquest abús de la nostra casa comuna és la contemplació". Francesc ha recordat que, "per sortir d'una pandèmia, cal cuidar-se i hem de cuidar-nos mútuament". En aquesta línia, ha subratllat el paper essencial dels "cuidadors" dins la societat, "tot i que sovint no rebin ni el reconeixement ni la remuneració que mereixen". En síntesi, el Sant Pare ha assegurat que "la cura és una regla d'or de la nostra humanitat i porta salut i esperança".

En el marc del Jubileu de la Terra, a la llum de l'encíclica Laudato si, el pontífex ha destacat que "aquesta cura inclou tota la terra i cadascuna de les seves criatures", alhora que ha comentat que abusar de la creació és "un pecat greu que fa mal". Igualment ha dit que "la creació no és un simple recurs, ja que les criatures tenen un valor en elles mateixes i reflecteixen, cadascuna a la seva manera, un raig de la saviesa i de la bondat infinita de Déu". El bisbe de Roma ha aclarit que, per descobrir aquest valor i aquest raig de llum divina, és necessari el silenci i l'escolta, que també guareixen l'ànima. "Sense contemplació, és fàcil caure en un antropocentrisme desviat i superb, el de posar el 'jo' en el centre de tot, una actitud que sobredimensiona el nostre paper d'éssers humans i ens posiciona com a dominadors absoluts de totes les criatures", ha conclòs.

En un altre moment, el Papa ha denunciat que l'antropocentrisme desviat pot fer-nos creure que "estem en el centre, pretenent que ocupem el lloc de Déu, però així arruïnem l'harmonia de la creació i del pla d Déu per convertir-nos en depredadors, amb la qual cosa oblidem la nostra vocació de custodis de la vida". Com a exemple d'aquesta contemplació, Francesc ha recordat la invitació final que ofereixen els Exercicis Espirituals de Sant Ignasi de Loiola a la "contemplació per assolir amor". Ha definit aquesta crida com una orientació per "valorar com Déu mira les seves criatures i per alegrar-se amb elles, descobrir-hi la presència de Déu i, amb llibertat i gràcia, estimar-les i cuidar-les".

Finalment, el Sant Pare ha recordat els pobles indígenes, "amb els quals tots tenim un deute de gratitud, fins i tot de penitència, per reparar el mal que els hem fet". En aquest context, ha reivindicat l'aportació "d'aquells moviments, associacions i grups popularsque s'esforcen per protegir el seu territori amb els seus valors naturals i culturals" i que "no sempre són apreciats, fins al punt que, de vegades, se'ls obstaculitza perquè no produeixen diners quan, en realitat, contribueixen a una revolució pacífica, la revolució de la cura". El bisb de Roma ha assegurat, a més, que "cadascú de nosaltres pot i ha de convertir-se en n custodi de la casa comuna', capaç de lloar Déu per les seves criatures, de contemplar-les i protegir-les".


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET