EDITORIAL Foto: Agustí Codinach
La coherència de Núria Gispert
Redacció 22/09/2020

Amb la mort de Núria Gispert Feliu (1936-2020), desapareix una catalana forta i afable, que va saber harmonitzar el seu compromís cívic, polític i social amb la seva pertinença a l’Església. Als 14 anys ja feia voluntariat en una escola del barri de Can Tunis on ajudava les religioses que atenien fills de mares solteres, de prostitutes i de famílies trencades. Després de 60 anys, continuava el seu voluntariat a Braval: «El camí del voluntariat el porta allà on hi ha una persona que sofreix, el mou la solidaritat, que ajuda a la justícia però no la constitueix. La justícia és imperfecta i ha de ser compensada amb sentiments d’ajuda, d’amistat, de col·laboració.»

Essent regidora de Promoció i Relacions Cíviques de l’Ajuntament de Barcelona (1979-1995), sostenia que per assolir l’educació cívica calia «realitzar un esforç des de tots els àmbits de la societat: família, escola i administració. L’exemple pot ser el millor mitjà per transmetre aquestes normes de convivència» i afirmava que «allò important és ensenyar a ser feliç».

El 1995, el cardenal Ricard Maria Carles —de qui fou consellera propera— la va escollir per participar en les sessions del Concili Provincial Tarraconense. Després fou directora de Càritas diocesana de Barcelona, del 1998 al 2004, i presidenta de Càritas Espanyola, del 2002 al 2004.

El juliol passat, arran de les declaracions del president Quim Torra i Carles Puigdemont sobre el cardenal Omella, la Núria escrivia: «Vaig tenir la sort de conèixer-lo fa molts anys en les responsabilitats que vaig ocupar a Càritas, i la realitat és que ha defensat tota la seva vida, i especialment avui dia amb la crisi social i econòmica derivada del coronavirus, la Constitució i els drets humans. Omella, ja des de molt jove, va fer una opció ferma en la defensa dels més febles i de les llars més desfavorides.

La concòrdia, el diàleg, l’acord, o la recerca del benestar de la societat han estat valors que han guiat i guien la seva acció. Cal remarcar —deia— que Omella no només ha exercit d’arquebisbe de Barcelona, sinó que ha actuat i actua com una persona integradora que no distingeix depenent de les creences i conviccions religioses.»

Col·laboradora fidel de Catalunya Cristiana amb articles d’opinió, i de Ràdio Estel en les tertúlies durant anys, va estar compromesa també amb les fundacions Trinijove, Pere Tarrés, Olof Palme i Vicenciana.

Fins als darrers dies, Núria Gispert va estar acompanyada espiritualment per un mossèn amic de la família. Preguem perquè els pobres que tota la vida ha acollit i acompanyat la rebin a les estances eternes.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET