AQUESTA SETMANA Foto: Cathopic.com / jimeciuro
Espiritualitat en temps digitals
Leticia Soberón 29/09/2020

Els formadors en espiritualitat afronten dificultats molt grans amb les persones habituades a la hiperconnexió. Sempre connectats, sempre estimulats pels mitjans digitals. Persones que alhora cerquen una enyorada vivència interior de pau, serenitat, obertura a comprendre què els passa i tenir un propòsit. I en molts casos no ho aconsegueixen. Per què?

Segurament per un desequilibri entre les seves àrees antropològiques de relació, que tot i que varien segons les cultures, organitzen la nostra experiència en quatre cercles concèntrics: la intimitat individual (quan estem sols), la intimitat compartida (parella, família immediata), l’entorn comunitari (família ampliada, comunitat parroquial, espai laboral o escolar i grups socials propers), i l’entorn ciutadà, en el qual participem quan habitem els espais públics, també amb desconeguts. Cal l’equilibri per tenir una vida harmònica.

Però l’àncora és l’àmbit de la nostra intimitat personal, constituent de la nostra identitat; suposa saber estar amb un mateix, i assumir la pròpia responsabilitat a la vida. Aquest és l’àmbit en el qual els creients ens trobem amb Déu, perquè al centre de nosaltres mateixos hi ha aquella presència misteriosa que ens habita.

Aquest àmbit ha de ser preservat de sorolls i interferències, i de ser engolit per la càrrega de la vida laboral i social. Soledat i silenci, meditació, pregària, contemplació... diguem-n’hi com vulguem, però caldria dedicar-hi algunes hores diàries en l’era digital. Increïble, però es pot. Els canvis en la nostra vida no es faran esperar.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET