EDITORIAL 
L’enginy dels catequistes
Redacció 06/10/2020

Un dels àmbits pastorals que han quedat trastocats amb motiu de la crisi sanitària i del consegüent confinament de la primavera passada, ha estat el de la catequesi, tan important en la transmissió, la vivència i la celebració de la fe. Les catequesis presencials s’han hagut de suspendre i canviar de modalitat, ha calgut anul·lar festes tan populars i participades com les primeres comunions i les confirmacions amb tot el que això ha suposat de trasbals de plans familiars i parroquials. Aquesta sacsejada, no obstant, ha estat un motiu per posar a prova l’enginy dels pares i dels catequistes. Hi ha hagut molt més temps perquè pares i fills s’hagin pogut plantejar les grans qüestions de la vida i n’hagin pogut dialogar, que els catequistes hagin pogut revisar la seva missió, ni que hagi estat a distància, que s’hagin incorporat les noves tecnologies a les catequesis infantils, juvenils i d’adults i que a molts indrets s’hagi assajat un relleu generacional. En recollim iniciatives concretes al Primer Pla d’aquest número.

Tot això ha coincidit en el temps amb la presentació del nou Directori per a la Catequesi, el tercer després del Vaticà II que, per a molts i pel motiu que hem assenyalat, ha passat desapercebut. També en aquest número, mossèn Joan Àguila, delegat de Catequesi i Catecumenat de l’arquebisbat de Tarragona, en subratlla alguns accents, com la transició d’una catequesi basada en la transmissió d’uns continguts de fe (catecisme) a una catequesi orientada a l’encontre amb el Senyor Ressuscitat. Al final del document se’ns recorda que la santedat (és a dir, la plenitud de l’amor) «és la paraula decisiva que es pot pronunciar en presentar un nou Directori per a la Catequesi. Ella es fa abanderada d’un programa de vida que també els catequistes estan cridats a perseguir amb fidelitat i constància». El Directori qualifica la dedicació silenciosa, fatigosa i, de vegades ingrata, del ser catequista com una aventura. Una aventura que s’ha tornat més àrdua en aquests temps difícils i de la qual ha pogut participar més tota la comunitat cristiana.

Ara, el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC) recomana començar el curs després de la festivitat del Pilar, aquesta setmana que entrem, i aconsella prioritzar la catequesi presencial i comunitària per al procés d’iniciació de nens, adolescents i joves, salvaguardant sempre les mesures de prevenció i d’higiene. Afortunadament, es troba amb un àmbit pastoral més preparat i conscienciat per afrontar el nou curs.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET