El Papa va fi rmar l’encíclica damunt la tomba de sant Francesc d’Assís.
EDITORIAL Foto: Servizio Fotografico Vaticano
Germans tots
Redacció 13/10/2020

El Papa va signar la seva tercera encíclica Fratelli tutti (Germans tots) la vigília de Sant Francesc a Assís —a qui tant admira i del qual va adoptar el nom quan fou elegit fa vuit anys— damunt la tomba d’aquest gran sant que es feu el més petit i l’últim de tots. És una encíclica social i eminentment pastoral. Davant de la impossibilitat de publicar-la íntegrament, per la seva extensió, en aquest número publiquem una guia de lectura a càrrec del prevere Peio Sánchez, on se subratllen els temes de fons i les conclusions operatives.

Els dos grans eixos de l’encíclica són la fraternitat i la caritat social, dues qüestions que han estat sempre dins les preocupacions pastorals del Bisbe de Roma i dos pols que defineix com a «inseparables i coessencials». Separar-los, afirma, portaria a una «deformació» i a una «polarització nociva» (142). Una fraternitat oberta que permet reconèixer, valorar i estimar cada persona més enllà de la proximitat física, del lloc de l’univers on hagi nascut o bé on habiti. Aquest concepte de fraternitat conté un implícit: que tota persona és digna de ser estimada pel sol fet d’existir. Citant el beat Carles de Foucauld, assenyala una clau d’interpretació: «Només identificant-se amb els últims, va arribar a fer-se germà de tots» (287).

Quant a l’amistat social, és la base d’un amor que s’estén més enllà de les fronteres i la condició de possibilitat d’una obertura universal. Francesc recorda, una vegada més, que un principi indispensable per construir-la és que la unitat és superior al conflicte. Això no vol dir apostar ni pel sincretisme ni per l’absorció d’un en l’altre, sinó per la resolució en un pla superior que conserva en si les virtualitats valuoses de les polaritats en pugna (245). Creiem, com a setmanari catòlic, que aquest principi hauria d’il·luminar el moment actual de Catalunya.

Tot i que Fratelli tutti està escrita des de les conviccions cristianes, està oberta al diàleg amb tots els homes i dones de bona voluntat. I, de fet, l’únic personatge viu que el Papa arriba a citar cinc vegades és el gran imam Ahmad al-Tayyeb, el principal líder religiós islàmic. Els vaticanistes han subratllat que aquest és un fet molt notable perquè gairebé no anomena ningú més de manera explícita i en més d’una ocasió. I, a més, la nova encíclica acaba amb la «crida de pau, justícia i fraternitat» amb la qual va culminar el document signat a Abu Dhabi amb aquest prestigiós imam el 4 de febrer del 2019 i que tots dos mandataris segellaren amb un bes. Tornarem sovint a Fratelli tutti des d’aquestes pàgines, però convé que des d’ara la llegim, la meditem i la comentem en grup. (Us la podeu descarregar sencera de la pàgina web del Vaticà www.vatican.va.)

Addenda. Des de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel felicitem mossèn Javier Vilanova, preconitzat bisbe auxiliar de Barcelona, i posem aquests mitjans a la seva disposició com a plataformes de divulgació de l’anunci joiós de la Bona Nova en la cultura contemporània.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET