ESGLÉSIA CATALUNYA 
El bisbat de Lleida respon a les acusacions de Barbastre
La diòcesi catalana demana que se li respecti el dret a presentar al·legacions, com qualsevol altre ciutadà
Redacció 12/11/2020

El litigi per les obres d’art de la Franja de Ponent, que enfronta des de fa 25 anys als tribunals les diòcesis de Lleida i la de Barbastre-Montsó, continua el seu lent procés judicial. La darrera sentència es va emetre el 10 de desembre de l’any passat, en la qual el  jutjat de Barbastre ordenava tornar a l’Aragó 111 peces que des de fa més d’un segle es conserven al Museu de Lleida. El bisbat català, acollint-se a aquest dret, va presentar al·legacions a la decisió judicial. Ara pertoca al jutjat de Barbastre examinar aquestes al·legacions i, finalment, dictaminar.

Però en aquest impàs de calma el bisbe de Barbastre-Montsó, Mons. Ángel Pérez Pueyo, va emetre una nota personal l’11 de novembre en què es lamentava que el bisbat de Lleida hagués presentat al·legacions a la sentència, fet que titlla de «despropòsit», «ultratge» i "humiliació". La reacció de la diòcesi lleidatana no s’ha fet esperar, i ha emès un comunicat en què recorda que el litigi es troba «en una fase que, des del punt de vista legal, no ha acabat el seu recorregut, sinó que es troba encara obert i amb possibilitat de presentar els recursos corresponents». En conseqüència Lleida ha demanat a la diòcesi aragonesa, que és qui va presentar la denúncia, que respecti el dret de defensa: «[el bisbat de Lleida] no ha manifestat mai cap mena de reticència davant del fet que aquell bisbat [el de Barbatsre-Montsó] hagi exercit la llibertat de recórrer als tribunals civils i, amb seguretat, aquest reconeixerà la mateixa llibertat de recórrer a aquesta diòcesi per exposar raonadament els seus arguments davant el jutge que els demani.» Així mateix també lamentava «les acusacions llançades per alguns mitjans de comunicació contra la persona i el ministeri del bisbe de Lleida», Mons. Mons. Salvador Giménez Valls.

Finalment, davant l’afirmació del prelat aragonès que la seva diòcesi se sent «dolguda» i «cremada», el bisbat de Lleida ha manifestat que en aquest complicat procés judicial l’aflicció i les ferides no són patrimoni d’una sola de les parts: «En els desacords hi ha patiment en totes dues parts. Aquesta diòcesi no pretén causar més dolor a ningú, només presentar els seus arguments i defensar, segons el seu criteri, les pròpies raons.»
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET