Les persones dormint al carrer formen una realitat massa freqüent i especialment preocupant en aquest moment de l'hivern
SOLIDARITAT 
Les entitats socials reclamen “ajuts a llarg termini” pel fred
Francina Alsina, Ferran Busquets i Maria Campuzano coincideixen que cal atendre els més vulnerables durant aquest hivern a Catalunya
Redacció 13/01/2021


Continua sent notícia, aquest dimecres, la pujada exagerada dels preus de la llum i el gas en els pitjors dies de fred a casa nostra, on també han perdut la vida dues persones sense llar a Barcelona. Per aquest motiu, en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, s'ha emès un “Especial fred” amb FERRAN BUSQUETS, director d'Arrels Fundació, MARIA CAMPUZANO, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica i FRANCINA ALSINA, presidenta de la Taula del Tercer Sector. Recordem que, coincidint amb l'onada de fred, s'han localitzat en les últimes hores dos homes morts al carrer, a Barcelona, sense signes de violència. Un era un sensesostre que havia rebutjat allotjament en les places ofertes per l'Ajuntament de Barcelona. El segon, al parc de la Ciutadella. 

Ferran Busquets, director d'Arrels, ha assegurat aquest mateix dimecres, en aquest col·loqui matinal especial a Ràdio Estel, que “mentre no solucionem aquest problema, en continuarem parlant”, i que “les persones sense llar, ho viuen amb molt patiment, tant el fred com la calor”. Igualment ha comentat “la solució ha de passar a llarg termini garantint el dret a l’habitatge per a tothom” i, “a curt termini, per obrir petits espais per la ciutat, on les persones es puguin sentir còmodes d’estar-hi”. En definitiva, Busquets ha recomanat que es busquin“solucions adequades a les persones, no pas que les persones s’adaptin a les solucions proposades”. Mentrestant, Protecció Civil ha decretat, de cara als propers dies, el pla d’alerta per al fort temporal de fred. Davant els darrers fets, les entitats socials clamen més mesures per la gent que viu al carrer. En aquest sentit, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha explicat que la seva plataforma treballa a dos nivells. D’una banda, actua a nivell macro amb la llei 24/2015, que garanteix el dret a l’energia de la ciutadania, i un segon nivell micro, on s'acompanyen i s'assessoren, des de l’entitat, les persones que pateixen pobresa energètica. Francina Alsina ha assegurat que “hi han moltes entitats socials que estan pagant les factures als més vulnerables”
 
El preu de l'electricitat ha pujat aquest dimarts d'un 2,18%  en relació amb el registrat aquest dilluns, un canvi amb què assoleix el preu mitjà de 84,25 euros per MWh. En aquest sentit, també en declaracions a Ràdio Estel, la portaveu de l’Aliança contra de la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha afirmat que “el problema és que el sistema energètic és molt volàtil”. Segons ha explicat, “quan es produeixen episodis com els d’ara, els preus es disparen”. En aquesta línia, ha afegit que, “mentre no es canviï aquest sistema, el que no s’entén és que no s’apdatin mecanismes que protegeixin les persones més vulnerables”. Campuzano ha recordat que, “arran de la pandèmia a nivell estatal, es va imposar a Espanya una mesura moratòria”, i ha conclòs que aquest fet "va suposar un gran avenç". Per primera vegada el govern de l’estat espanyol reconeixia que l’aigua, la llum i el gas són drets necessaris. Malgrat això, Campuzano ha afegit que ara, s’ha de lluitar perquè aquesta moratòria que durava fins al setembre passat s’allargui en el temps.

Es pot escoltar tot el col·loqui especial AQUÍ (en el punt 1h37')


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET