Joan Josep Omella esgotarà el càrrec de president de l'Episcopat espanyol abans de ser rellevat a Barcelona
ESGLÉSIA CATALUNYA 
L'arquebisbe de Barcelona posa el càrrec a disposició del Papa
El cardenal Omella, en complir 75 anys el 21 d'abril, ha presentat la renúncia formal però, en principi, seguirà almenys tres anys
Redacció 21/04/2021

El cardenal Joan Josep Omella ha posat ja el seu càrrec d'arquebisbe de Barcelona a disposició del papa Francesc. El purpurat, també president de la Conferència Episcopal Espanyola, ha complert 75 anys aquest dimecres 21 d'abril. És aquesta l'edat en què tots els bisbes presenten la seva renúncia al Sant Pare com a pastors titulars o auxiliars de les diòcesis, com també en serveis a la Cúria Romana o altres responsabilitats. L'Arquebisbat de Barcelona ha explicat que va ser a principis d’aquest mes d’abril quan Joan Josep Omella va enviar al pontífex la seva carta de renúncia al càrrec de titular de l'arxidiòcesi, uns dies abans del seu 75è aniversari. L'obligació d'enviar aquesta missiva al bisbe de Roma està inclosa en el cànon 401.1 del Codi de Dret Canònic.

El cardenal Omella és l’arquebisbe metropolità de Barcelona des del 26 de desembre de 2015, i seguirà exercint el seu ministeri episcopal fins que el Sant Pare accepti la seva dimissió. El purpurat és, d'altra banda, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) des de fa poc més d’un any i per un mandat de quatre, fins al 2024. Això fa pensar que l'acceptació de la renúncia per part del Papa no es produirà fins després de deixar la Presidència de l'Episcopat, un fet que també es va donar amb el cardenal Antonio María Rouco Varela i, més recentment, amb el també cardenal Ricardo Blázquez.

A la Cúria Romana, Joan Josep Omella és, des del 2014, membre de la Congregació per als Bisbes (Congregatio pro Episcopis). El 27 de juny de 2017, Francesc li va concedir la dignitat de cardenal. Dins del col·legi de màxims col·laboradors del pontífex, seguirà sent elector fins que compleixi els 80 anys.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET