ACCIÓ SOCIAL 
Vexació de drets humans
Presentat l’Informe 2020 sobre el CIE de Zona Franca, elaborat per la Fundació Migra Studium
MAC 07/06/2021

La pandèmia del Covid-19 va trastocar les expectatives de la política migratòria del Govern central. Arran de l’estat d’alarma i el confinament domiciliari de la població a partir del 14 de març, es va decidir, cinc dies més tard, l’expulsió o l’alliberament dels interns que hi havia als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) de tot l’Estat espanyol. Durant dos-cents dies, els CIE van existir sense internaments, fins a l’anunci del Govern central de reactivar-los el 23 de setembre.

Durant el primer trimestre del 2020, la tasca d’acompanyament als interns del CIE de Zona Franca (Barcelona) per part de la Fundació Migra Studium, entitat social fundada el 2003 per la Companyia de Jesús a Catalunya, va ser molt complexa arran dels inicis de la pandèmia. Pel que fa al darrer trimestre, la direcció del CIE, amb la complicitat dels òrgans judicials, va impedir el reinici de les visites de qualsevol organització no governamental, fins i tot de familiars i amics. Per tant, el CIE ha esdevingut un lloc amb un internament agreujat dins del propi internament.

Aquesta és una de les conclusions de l’Informe 2020 sobre el CIE de Zona Franca, dut a terme per la Fundació Migra Studium, que porta per títol Menys drets, més patiment i que es va presentar el dilluns 7 de juny a la seu de Cristianisme i Justícia, a Barcelona.

Al llarg de les primeres deu setmanes del 2020, l’equip de voluntaris i voluntàries de Migra Studium es va fer present al CIE de Zona Franca amb els objectius d’oferir acompanyament psicosocial als interns, contribuir a reduir-ne els riscos de vulneració dels drets i afavorir una transparència i responsabilitat més gran per part de les autoritats.

L’equip de Migra Studium va rebre cinquanta-set peticions de visites —un 26% aproximadament del total de persones internades al CIE de Zona Franca fins al 19 de març— i va acompanyar personalment cinquanta-sis persones, tots homes, privades de llibertat. Gairebé nou de cada deu eren procedents del Magrib.

«Van ser reiterades les queixes dels interns sobre el fred insuportable a les cel·les durant les nits, la humitat constant al pati i a l’interior de les zones comunes i que els àpats se servien freds», ha posat en relleu Josetxo Ordóñez, coautor de l’informe. Per la seva banda, Ana Bosch, l’altra autora del document, ha assenyalat que «als CIE abunda l’opacitat i no hi ha espai per als drets humans».

M. Carmen de la Fuente, coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants i directora de Migra Studium, ha explicat que «malgrat els dos-cents dies tancat, el CIE ha tornat a mostrar el seu rostre visible, físic i estructural de la voluntat cega de no acollir, de no reconèixer, de no atendre l’altre, el que és diferent, el que ve d’altres terres». I ha denunciat «la incapacitat i la manca de voluntat» de les administracions per fer polítiques adients als projectes migratoris.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET