Ràdio Estel
EDITORIAL 
Famílies d’acollida
Editorial
Redacció 29/12/2016

Com que enguany Nadal i Cap d’Any han caigut en diumenge, el divendres 30 celebrem la festa litúrgica de la Sagrada Família que amb els seus exemples il·lumina les nostres famílies. Una bona ocasió per continuar reflexionant en una modalitat ben actual: les famílies d’acollida, a les quals vam dedicar el Primer Pla del número anterior en un reportatge elaborat pel nostre redactor Joan Andreu Parra. Una de les dades que aporta és que avui a Catalunya 607 famílies alienes (és a dir, sense cap parentiu amb el nen) acullen infants en situació de vulnerabilitat; aquestes famílies estan fent una gran tasca d'acompanyar i acollir fills que no són seus. En l’acolliment, com és lògic, hi ha un plus d’efectivitat de les famílies respecte dels centres.

D’altra banda, acompanyar i acollir són verbs que tenen una profunda càrrega cristiana. Acompanyar en la seva etimologia vol dir compartir el pa (la vida, els béns...). S'acompanya des de l'amor gratuït, des del cor, amb molt de realisme. «Jesús, per acompanyar la humanitat es va encarnar», deia Pepe Lozano, consiliari de l'ACO d’Alacant en una conferència recent, i assenyalava un seguit de trets per fer un bon procés d’acompanyament: personalització, sentit grupal (de socialització i comunitari), feina d’equip de referència, integralitat, consciència que hi haurà anades i tornades, llibertat, respecte i igualtat, formació continuada, compromís i visió crítica de les situacions d’injustícia i desigualtat que hi ha al darrere de les persones que acompanyem.

El bisbe Sebastià Taltavull en el seu «Nou llindar» nadalenc, es referia a la casa petita i humil que acollí el naixement de Jesús: «Déu demana permís per estar entre nosaltres i cerca acolliment. Déu, que és amor, sols ha trobat una establia.» I continuava: «Quan es complica tant l’arribada de refugiats a les nostres terres —és el mateix Jesús que està demanant ser acollit— i la desconfiança creix per tot arreu, hem d’obrir el cor a la novetat d’una nova forma d’acollir.» «Quan a l’Església vivim la senzillesa d’un acolliment fet amb el cor, ens convertim espontàniament en bona notícia, en alegria per a tot el poble.»

Actualment a Catalunya hi ha un centenar d’infants de 0 a 6 anys en situació de vulnerabilitat que estan a l’espera d’una família d’acollida. (Més informació: Generalitat de Catalunyawww.gencat.cat/acolliment familiar, Tel. 934 831 000. Creu Roja. www.acollimentfamiliar.org. Tel. 933 006 565.)
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET