Ràdio Estel
AVUI ÉS FESTA 
Bisbe Papito
L'Avui és festa d'aquesta setmana
 22/01/2017

Déu vos guard, amics, avui és festa

Dissabte dia 21, a la catedral de Guatemala, vam assistir a l’ordenació episcopal de fra Josep Parra Novo, dominic, conegut afectuosament com «Padre Papito», un missioner català que porta quaranta anys en aquell país. Fra Josep ha rebut l’ordenació episcopal de mans del bisbe Oscar Julio Vian Morales, salesià, arquebisbe de Santiago de Guatemala, voltat del seu presbiteri. Juntament amb els seus familiars, la seva germana Aure i els seus nebots Fernando i Jordi, hem pogut acompanyar el nou bisbe un grup del Club+Amics, Amics de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana. El poble omplia de gom a gom la catedral. És a aquesta porció del Poble de Déu que ara servirà fra Parra com a bisbe.

Fa quaranta anys, el 1976, fra Josep Parra va ser destinat pel seu orde com a missioner a Guatemala, on fou ordenat de prevere el 1979. La seva ordenació, aleshores, va suscitar una campanya vocacional. Els seus primers divuit anys van transcórrer a Alta Verapaz, on es va lliurar incondicionalment als indígenes q’eqchi que vivien en la pobresa més extrema i enmig de la violència més fratricida, en plena guerra. Per això va caldre que aprengués la seva llengua. La seva primera tasca fou obrir un Centre d’Alfabetització al llavors llogarret de La Tinta. A partir d’aquí es van construir diversos centres educatius, un internat, un allotjament, uns dispensaris parroquials. S’hi van formar promotors de salut i alfabetitzadors. Les vivències de fra Parra com a missioner són veritablement impressionants: el 29 de maig de 1978 va ser testimoni de la massacre de Panzós, on van ser assassinats uns 150 indígenes q’echi. En una altra ocasió, va caure un llamp quan estava en gira missionera per les muntanyes de Teleman i van morir davant d’ell una dona i una nena. Un altre dia, celebrant l’eucaristia, va ser testimoni impotent de la mort instantània d’un nadó que va deixar d’existir per un atac de cucs, signe de la pobresa més extrema.

En una entrevista recent a Catalunya Cristiana explica: «He trobat el que cercava: la felicitat. La felicitat de Jesús en els més pobres dels pobres: els indígenes q’eqchi. Vaig aprendre molt en els meus 18 anys com a missioner a Verapaz. Vaig aprendre a ser sacerdot servidor, missioner, predicador itinerant, pastor, amic, germà. I també metge, infermer, paleta i fuster... en aquells anys un missioner feia de tot. Em van ajudar molt els catequistes, homes i dones de fe que estaven i estan lliurats a les seves comunitats indígenes en el servei de la Paraula de Déu, en la catequesi i en els diferents serveis de promoció  humana. Amb dolor he de recordar que molts van ser segrestats, torturats, en aquells anys de violència i no van aparèixer mai més. Des del cel (són els nostres màrtirs!) estic segur que m’acompanyen en aquest nou servei a l’Església que peregrina a Guatemala.»

Enhorabona, bisbe Papito!

Que tingueu una bona festa
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET