Ràdio Estel
AVUI ÉS FESTA 
Eulàlia: un doll d’aigua fresca
L'Avui és festa d'aquesta setmana
 12/02/2017

Déu vos guard, amics, avui és festa i avui a Barcelona és festa gran perquè és Santa Eulàlia.

L’Esbart Ciutat Comtal ha presentat, per cinquè any consecutiu, a la Catedral de Barcelona l’espectacle Eulàlia, una recreació històrica basada en la vida de santa Eulàlia, una noia valenta que al segle III, per defensar la seva fe cristiana es va enfrontar al pretor romà, Dacià, el qual va manar que fos martiritzada i condemnada a morir a la creu.

La persecució religiosa i el martiri travessen la història de la humanitat. M’hi ha fet pensar molt la recent pel·lícula Silencio de Martin Scorsese. Al segle XVII dos joves jesuïtes portuguesos viatgen al Japó buscant un missioner que després d’haver estat perseguit i torturat, ha renunciat a la seva fe. Ells mateixos viuran el suplici i la violència. La pel·lícula, molt ben feta, planteja qüestions ben actuals com el diàleg de cultures i religions, el zel missioner, la fe popular o l’apostasia.

Hi ha el risc que ens mirem aquests espectacles com si només fossin això, espectacles, però sabem que dissortadament el martiri, la persecució religiosa, no són temes del passat. Continuen avui dolorosament presents en el món. De ben segur que les nostres comunitats cristianes serien més madures si tinguéssim més sovint presents els nostres germans perseguits.

Tornem a santa Eulàlia. La llegenda, que és el perfum de la història, explica que dues noies que anaven a buscar aigua a un pou proper a casa seva van trobar-se que no hi havia aigua, i tement el càstig del seu pare es van posar a plorar. Eulàlia les sentí, estengué el seu mantell sobre el coll del pou, l'aigua brollà i les noies van poder omplir els seus càntirs. L’aigua sortia amb tanta força que formà un riu que segueix alimentant els pous de Barcelona.

Que Eulàlia continuï portant a la nostra ciutat el doll del ben parlar, la frescor de la fe i el coratge de defensar les pròpies conviccions.

Que tingueu una bona festa.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET