Ràdio Estel
AVUI ÉS FESTA 
El dret universal a la bellesa
L'Avui és festa d'aquesta setmana
 19/02/2017

Déu vos guard, amics, avui és festa.

Diumenge passat a la parròquia de Santa Anna de Barcelona, es va tornar a posar en escena la magnífica obra Ordo Virtutum (Ordre de les Virtuts) d’Hildergarda de Bingen, la mística alemanya benedictina, doctora de l’Església, que fou canonitzada per Benet XVI. És un drama espiritual al·legòric del segle XII que tracta un argument sempre actual: el debat d’una ànima entre el bé (encarnat per les Virtuts, encapçalades per la seva reina, la Humilitat) i el mal (el Diable).

La representació va anar a càrrec del grup Ardit Ensemble. Sense cap més instrument que la veu i seguint les pròpies anotacions de la santa —anomenades neumes que són més rics gràficament que les notes gregorianes— les actrius i els actors, joves universitaris, van posar en escena aquesta obra, escrita fa nou segles. En el marc d’aquesta església tan bonica, de nobles murs, construïda també en aquella època, la protagonista, l’Ànima, va ser interpretada per la professora francesa Catherine Schroeder, una de les màximes especialistes i cantants de la música d’Hildegarda que s’ha dedicat durant més de 25 anys a llegir i cantar a partir dels neumes.

A la capella del costat del presbiteri, la capella de la Pietat, avui hospital de campanya, les persones acollides, vulnerables, escoltaven la representació en un silenci gairebé religiós. Ens ho deia mossèn Peio Sánchez, el rector de la parròquia. I és que els més pobres tenen també el dret a la bellesa. Ho vaig recordar en l’acte de presentació de l’exhortació apostòlica Misericordia et Misera del papa Francesc, al Seminari. Un document inspirat en l’emotiva trobada de Jesús amb l’adúltera. Vaig resumir els meus sentiments davant d’aquesta exhortació amb el següent:


Sonet a Misericordia et Misera 

Ningú no t’ha condemnat? Diu Jesús.
“No, Senyor”, respon la dona tremolosa
i sent que el seu pit per fi reposa:
en el Mestre no hi ha ombra de refús.

Sovint el nostre cor és tan obtús
la mirada gens misericordiosa
la llengua implacable, afrontosa,
el blasme difamador, quin abús!

Cada jorn ve marcat per la presència
que ens guia les passes a consciència:
la força de la gràcia dins el cor.

Temps de  misericòrdia i de conhort,
sentiu? S’apropa ja la gran comesa:
O dolça revolta de la tendresa!
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET