Ràdio Estel
AVUI ÉS FESTA 
Avui és festa
No és Gaudi
 26/06/2017

Déu vos guard, amics, avui és festa

Avui fa quinze dies vam commemorar l’aniversari de la mort d’Antoni Gaudí, l’arquitecte universal. L’espai 30 Minuts de TV3 “Sagrada Família: compte enrere” que es va emetre el dilluns 18 de juny presentava una filmació de l’any 1925 on, segons els realitzadors, apareixia Antoni Gaudí en un casament a Montserrat de dos fills de Joan Munné, un ebenista col·laborador seu. Les imatges, fins aleshores inèdites, pertanyien a la filmació familiar que conserva el senyor Frederic Fargas Teixidó. Ens en férem ressò en el número de Catalunya Cristiana d’aquest diumenge. Però després de veure el reportatge, d’altra banda molt ben fet, he arribat a la conclusió que, lamentablement, el senyor amb barba blanca i canotier que camina somrient davant la càmera i s’hi atura al davant no és Antoni Gaudí.

Gaudí, ja de jove es resistia molt a deixar-se fotografiar. La majoria de les fotos que se’n conserven, llevat de la del títol d’arquitecte i una sèrie d’Adouard, es van prendre sense que ell pràcticament se n’adonés. El senyor que a la filmació avança cap a la càmera confiat i somrient, és un personatge alt i corpulent, elegant i que camina lleuger. El 1925, Gaudí ja vivia a la Sagrada Família, consagrat a la construcció. Vestia pobrament, era un ancià més aviat magre, una mica carregat d’espatlles i caminava pausadament (portava les cames embenades). La forma del front d’aquest senyor és diferent de la de l’arquitecte. També són diverses les faccions. L’any 1924 Gaudí apareix descobert a la Processó de Corpus i té molt menys cabell que el senyor del fotograma del 1925. Aquest home de la pel·lícula porta la barba ben retallada i Gaudí la tenia molt més blanca, poblada i desastrada. No obstant això, en una seqüència del documental es veu un altre personatge passant ràpidament que fa pensar en Gaudí i que no sembla el mateix que camina cap a la càmera, potser aquell sí que era Antoni Gaudí.

La fama de l’arquitecte de Déu és tal que podem crear rèpliques fictícies de la seva persona.

És per això que us volem preguntar:

Creus que és Antoni Gaudi la persona que apareix en la filmació inèdita que s'ha presentat en els darrers dies als mitjans de comunicació?
No
No ho sé
Si no és Antoni Gaudí, quí és?
   

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET