Ràdio Estel
Josep Maria Aragonès
AQUESTA SETMANA 
Mor Josep Maria Aragonès, activista cultural i biblista
El canonge i rector emèrit de Torrelavit (Alt Penedès) va impulsar diverses iniciatives, moltes d’elles adreçades a infants i joves
Mn. Jordi Piquer 14/07/2017

El sacerdot Josep Maria Aragonès i Rebollar (Barcelona, 1926) ha viscut els seus darrers anys a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol, al barri de les Corts. Reduït en la seva mobilitat, primer anava amb crosses i després amb cadira de rodes. I amb la cadira de rodes va rebre l’any 2015, al Palau de la Generalitat, la Creu de Sant Jordi que li fou concedida "en reconeixement al seu compromís cívic i a una activitat espiritual exercida com a representant d’un cristianisme obert, acollidor i arrelat a Catalunya". Em sembla que aquestes paraules defineixen la seva llarga vida, de més de 90 anys. Els seus darrers anys han estat de silenci i d’acceptació serena de les seves limitacions de salut. Ell, un gran treballador i un gran activista cultural, s’ha vist reduït a la inacció i al silenci. Ho ha viscut amb una dignitat que em sembla el seu més valuós testimoni.

Com a activista de la cultura catalana ha impulsat diverses iniciatives, moltes d’elles adreçades a infants i joves. Ha exercit diverses responsabilitats a la diòcesi barcelonina, sobretot com a delegat de l’arquebisbe -com a vicari episcopal, per ser més exactes- a la comarca del Penedès. Fou una de les persones més properes al cardenal Jubany, al qual ajudà en la confecció de diversos documents. Sembla que el cardenal Jubany va proposar-se seriosament el possible nomenament d’Aragonès com a bisbe auxiliar seu. Una vegada li vaig preguntar si el rumor era cert, però el mossèn va fugir d’estudi... No en volia parlar.

Com a biblista, ja va treballar en la Bíblia publicada per la Fundació Bíblica Catalana, creada per Cambó. De 1965 a 1969 fou secretari d’aquesta Fundació i va traduïr per a la Bíblia publicada l’any 1968 el llibres del Pentateuc (amb el biblista Frederic Raurell), el llibre del profeta Ezequiel (amb Bartomeu Coll ) i l’epístola als Gàl·lates. Va posar el seu gran domini del català –sobretot en la prosa- al servei de la divulgació del pensament bíblic.

Va tenir una intervenció remarcable en la Fundació de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel. A Catalunya Cristiana i al Full Dominical, durant molts anys, va publicar una secció fixa sobre qüestions i comentaris bíblics, continuant la labor de divulgació bíblica del doctor Isidre Gomà Civit. Va publicar llibres de caràcter bíblic i catequètic, com Llibre de l’Ave Maria (1955), La claror de la mirada de Déu, el Comentari a les lectures bíbliques dominicals (1996), i els dotze volums de La Bíblia a l’abast. Comentaris al leccionari de les misses dominicals (2001-2004). A Ràdio Estel, va realitzar comentaris de l'evangeli en algunes etapes dels primers anys.

El  nom de Mossèn Aragonès és inseparable de la parròquia de Torrelavit. Hi fou enviat l’any 1960 i ha estat fidel a aquesta població fins al final del seus dies. No la va deixar ni quan fou nomenat canonge de la catedral (1994) ni quan es va incorporar a la Fundació del Temple de la Sagrada Família (el seus darrers escrits crec que s’han publicat a la revista Temple, òrgan d’aquesta fundació). Aragonès ha viscut un amor indissoluble a Torrelavit. Val a dir que ha estat un amor ben correspost per aquesta localitat panedesenca.  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET