Ràdio Estel
CULTURA 
Identifiquen al monestir de Poblet una pintura de l’artista valencià Joan de Joanes
Es tracta d’un Calvari de grans dimensions, que va arribar al monestir fruit d’una donació particular
Macià Grau 06/07/2018

L’ampliació del museu de Poblet prevista per a finals d’any tindrà un protagonista inesperat. Tal com va avançar dimecres passat el Punt Avui, dos investigadors han descobert dins el corpus artístic del monestir una obra del reconegut artista valencià Joan de Joanes (1523-1579), de la qual se’n desconeixia l’autoria. Es tracta d’un Calvari renaixentista de grans dimensions (2,5 metres d’altura), que va arribar al monestir de Poblet a principis d’aquest segle procedent d’una donació particular, formant part d’un lot més ampli de pintura i també escultura i orfebreria.

La investigació per resoldre’n l’autoria l’han dut a terme els historiadors de l’art Damià Amorós, del Museu de Poblet, i Joan Yeguas, conservador del departament de Renaixement i Barroc del MNAC, que han publicat la seva troballa a la revista Ars Magazine. Com expliquen en aquesta revista, per confirmar que es tractava d’una obra de Joan de Joanes van haver de comparar-la amb les seves altres crucifixions identificades. Les similituds entre un calvari de Joanes exposat a l’Spanish Gallery del castell d’Auckland i la peça del monestir són tan marcades que els investigadors no van dubtar que les havia fet el mateix artista.  

El llegat de Joan de Joanes

Joan Vicent Macip, més conegut com a Joan de Joanes, va ser un dels artistes hispànics més respectat i sol·licitat del seu temps. El seu llegat està dispers per tot el món, i les seves obres es poden veure als Estats Units, a Itàlia, a museus tan reconeguts com el Museu del Prado, entre d’altres. Tot i la poca documentació sobre la seva vida i obres, els historiadors el consideren com l’introductor de l’avantguarda artística italiana a Espanya. És per aquest motiu que la recent descoberta és gairebé com un tresor, i ha estat rebuda amb gran alegria per part del monestir. 
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET