Ràdio Estel
AQUESTA SETMANA 
Ha mort Josep Dalmau, organitzador de la Manifestació de Capellans del 1966
El capellà i activista va fundar el santuari de la Mare de Déu de l’Ecologia de Gallifa
Carme Munté Margalef 06/09/2018

Ha mort el capellà Josep Dalmau i Olivé als 91 anys. Nascut a Sant Llorenç Savall el 20 d’octubre del 1926 i ordenat sacerdot el 1952, fa més de trenta anys que va fundar el santuari de la Mare de Déu de l’Ecologia de Gallifa, pertanyent al bisbat de Vic. Però sobretot Mn. Josep Dalmau és conegut per haver organitzat activitats reivindicatives com la Manifestació de Capellans contra la tortura, juntament amb Antoni Totosaus, Ricard Pedrals i el caputxí Jordi Llimona. Això s’esdevenia l’11 de maig de l’any 1966, en plena dictadura franquista, quan un centenar de capellans i religiosos van sortir de la catedral per dirigir-se a la Jefatura de Policia. L’acte volia ser una protesta clara i contundent contra un sistema polític repressiu que atemptava contra els drets humans.

El 1969 van ser jutjats i condemnats pel Tribunal d’Ordre Públic de Madrid els principals encausats: Josep Dalmau, Antoni Totosaus, Ricard Pedrals i Jordi Llimona. Van ser condemnats a un any de presó menor i multa conjunta de 10.000 pessetes, pel delicte de manifestació no pacífica. Posteriorment van ser indultats.

Cinquanta anys després, quan Mn. Dalmau rememorava aquell fet, reconeixia que “aquella acció va ajudar a desacreditar el règim”. Podeu llegir el reportatge publicat a Catalunya Cristiana el 8 de maig del 2016.

Revista de Catalunya i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, han confirmat la mort de Dalmau. En un tuit, Torra ha destacat: “El meu condol també per la mort d’un lluitador incansable i insubornable per la llibertat, la cultura i la memòria. Mn. Josep Dalmau deixa molta feina feta i un exemple de civisme i compromís.”  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET