Ràdio Estel
EDITORIAL 
Medellín, 50 anys després
Redacció 10/09/2018

Enguany fa cinquanta anys de la Segona Conferència General de l’Episcopat Llatinoamericà celebrada el 1968 a Medellín (Colòmbia), que fou un esdeveniment eclesial de primer ordre en la història de l’Església d’Amèrica Llatina i del Carib i un moment clau de recepció de la renovació sorgida del Concili Vaticà II. La reunió havia de tenir repercussió mundial: renaixia una Església amb un rostre teològic i pastoral propi. En el seu missatge final llegim: «És tot el Poble de Déu —no sols els bisbes— el que experimenta la crida de l’Esperit. La resposta exigeix profunditat en l’oració, maduresa en les decisions, generositat en les tasques.»

Fa tres anys un grup de teòlegs de diversos països reunits a París, acordaren de promoure la celebració d’un esdeveniment acadèmic internacional de teologia: «Medellín 50 anys després, memòria i perspectives de futur.» La primera fase serà un Congrés Continental Americà el mes de novembre proper i un altre el novembre del 2019 amb la participació de teòlegs i teòlogues de tots els continents. Tindrà quatre objectius: socialitzar i avaluar des d’una perspectiva interdisciplinària la recepció del Vaticà II, discutir l’abast i els límits de les idees força de Medellín en el nou context sociocultural en l’àmbit llatinoamericà i mundial, reconèixer els nous signes dels temps i identificar i valorar les emergències de la teologia i les experiències eclesials i projectar el futur pròxim del camí de la teologia i de l’Església en el continent i en perspectiva mundial.

El pols renovador d’aquesta ciutat colombiana s’ha mantingut en aquest mig segle, per exemple en un dinar-col·loqui celebrat l’estiu del 2014 al Centre Fe y Culturas de Medellín, el P. Arturo Sosa, general de la Companyia de Jesús, compartia les seves madures reflexions ben vigents sobre Veneçuela, sobre el seu règim, sobre la democràcia, sobre el paper de l’Església, de la Universitat i dels joves.

El papa Bergoglio, també llatinoamericà, va prosseguir l’esperit de Medellín a Aparecida quaranta anys després. En el seu darrer viatge a Colòmbia, es trobà a Medellín amb els seminaristes, novicis i novícies i els seus familiars, tots ells vinguts de la nombrosa quantitat de cases religioses i seminaris que tenen seu en aquesta ciutat. I els recordà les tres actituds que hem de testimoniar a la nostra vida com a deixebles: «Anar a allò que és essencial, renovar-se i anar a la recerca de l’altre i servir-lo.»
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET