Ràdio Estel
EDITORIAL 
Noves tecnologies i interioritat
Redacció 09/10/2018

Cada vegada són més grans les oportunitats que per al conreu de l’espiritualitat i de la vida interior ens ofereixen les noves tecnologies: gràcies a elles avui podem participar de les eucaristies i les pregàries en llocs físicament molt allunyats, ens permeten visitar catedrals i santuaris d’arreu del món a qualsevol hora, encarregar misses, fer arribar els nostres donatius, oferir una espelma, o rebre el consell d’un expert. Molts seglars i els bisbes, sacerdots i diaques que estan al seu servei, avui resen l’Ofici Diví a través dels telèfons mòbils, molt més lleugers i àgils que els gruixuts breviaris convencionals. Quantes vegades els pares o els avis que no s’han pogut desplaçar físicament a un altre país han pogut seguir per skype en temps real i amb emoció el casament dels seus fills o dels seus nets! Les noves tecnologies ens permeten un ventall de possibilitats d’espiritualitat i vida interior d’abast insospitable: n’oferim un bon ventall en el Primer Pla de la mà del nostre veterà col·laborador Joan Pallarès-Personat.

Sabem també que les noves tecnologies poden afavorir l’individualisme, ens poden fer caure en una cultura de la pantalla, com denuncia el filòsof Josep Maria Esquirol, o fins i tot poden arribar a fer-nos viure en un món virtual allunyat del quotidià. També poden contribuir a obrir una bretxa entre generacions: entre les persones connectades i les exconnectades. Poden portar els avis a pensar que el món dels seus nets ja no és el seu món. I certament no hi ha res com la presència física: mai res no podrà substituir la visita presencial a l’església, la mirada als ulls d’un germà, l’abraçada de pau, el contacte personal i directe amb la comunitat. Però també els beneficis que les noves tecnologies aporten a persones grans, malaltes o impedides han estat i són immensos.

Així com avui hi ha ofertes d’estudis semipresencials, hem de saber trobar un equilibri entre els nostres viatges per les xarxes i aquells que fem tocant de peus a terra. Com afirma amb saviesa el llibre de l’Eclesiastès, hi ha un temps per a cada cosa. És urgent que els pares estiguin capacitats per ajudar els fills a administrar correctament l’ús dels dispositius electrònics. Però aprofitem també allò que la ciència i la tècnica ens ofereix per conrear el nostre interior i esdevinguem persones físicament connectades i bons connectors.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET