Ràdio Estel
Roda de premsa de Càritas Barcelona.
AQUESTA SETMANA Foto: Càritas Barcelona
El 36% de les persones de la diòcesi de Barcelona pateix exclusió residencial
Càritas Barcelona presenta l’informe «la Llar és la Clau. Històries d’un dret reconegut però vulnerat»
Carme Munté Margalef 12/12/2018

Les dades de l’Enquesta d’Integració i Necessitats Socials 2018 de la Fundació Foessa són demolidores pel que fa a l’habitatge: un 36% de les persones de la diòcesi de Barcelona viuen dificultats relacionades amb l’exclusió residencial. Això vol dir viure en habitatges insegurs, inadequats o haver de pagar una despesa excessiva en habitatge. Aquest percentatge empitjora en el cas de les persones en situació d’atur (69%), de famílies amb menors (44%) i de persones estrangeres no comunitàries (72%).

«Érem conscients de la problemàtica, de fet el 58% de les persones ateses el 2018 tenen problemes d’habitatge, però no pensàvem que estigués tan estesa al conjunt de la població de la diòcesi. És una dada molt greu que necessita la intervenció de l’administració.» Així de contundent s’ha mostrat Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, durant la presentació de l’informe La Llar és la Clau. Històries d’un dret reconegut però vulnerat i en què s’ha fet un avançament de les dades de l’Enquesta d’Integració i Necessitats Socials 2018 de la Fundació Foessa, per primera vegada d’àmbit diocesà (amb una mostra de 1.694 persones de la diòcesi de Barcelona).

Des de Càritas diocesana s’ha insistit a demanar la intervenció de les administracions públiques perquè el dret a l’habitatge sigui rescatat de les urpes de la llei del mercat. «El que demanem és que es deixi de contemplar l’habitatge com un bé d’inversió o de luxe i es tingui en compte la seva funció social, tenint en compte que és una peça fonamental per a la construcció del propi projecte vital», ha afegit Salvador Busquets.

La roda de premsa ha comptat per primera vegada amb la intervenció del nou delegat episcopal de Càritas diocesana de Barcelona, el diaca permanent Josep Matías, que ha insistit en la necessitat d’equiparar el dret a l’habitatge amb altres drets reconeguts com són el de la salut i l’ensenyament. «Si es demana una renda mínima garantida o bé es milloren les pensions mínimes però resulta que no arriben per pagar el lloguer, d’alguna manera no serveix per res», ha manifestat Matías.

La comparativa amb altres països d’Europa també resulta demolidora per a Catalunya i el conjunt de l’Estat espanyol. Les dades ho posen de manifest: el percentatge d’habitatge de protecció social a Espanya és del 2%, mentre que la mitjana europea és del 16%. Una altra dada: un 42% de les persones en règim de lloguer a Espanya dedica més del 40% de la renda a pagar l’habitatge, mentre que la mitjana europea és del 25%. El resultat és que, segons Salvador Busquets, «un ciutadà europeu rep cinc vegades més polítiques públiques d’habitatge que un ciutadà espanyol».

Càritas farà una col·lecta extraordinària a les parròquies el proper diumenge 23 de desembre. En el cas de Càritas Barcelona, la previsió és tancar l’any 2018 amb un 6% més de persones ateses que el 2017. En matèria d’habitatge, al llarg del 2018, Càritas Barcelona ha posat a disposició de les persones més vulnerables 1.351 places repartides en pisos unifamiliars, pisos compartits i centres residencials.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET