Ràdio Estel
EDITORIAL 
Catalunya, encara cristiana?
Redacció 15/01/2019

El cristianisme ha estat un factor clau en la configuració de Catalunya. De tal manera que si Catalunya un dia deixés del tot de ser cristiana, deixaria de ser Catalunya tal com fins ara l’hem entès. Per això el polèmic aforisme que brolla del pensament de Torras i Bages, escrit en lletres de motllo a la façana de l’abadia de Montserrat: «Catalunya serà cristiana o no serà», s’hauria de tornar a formular així: «Catalunya serà cristiana o no serà Catalunya», és a dir, no serà el país que fins ara hem conegut.

Ja el 2009, Benet XVI feu una afirmació que fou àmpliament divulgada: «L’Església catòlica ha de comprendre’s a ella mateixa com una minoria creativa que té una herència de valors que no són quelcom del passat sinó una realitat molt viva i actual.» En la mateixa línia, mossèn Joan Costa, avui delegat de Pastoral Social de l’arquebisbat de Barcelona, afirmava: «Ens condiciona la quantitat, a vegades veiem el ser menys com a negatiu, jo ho veig com una esperança. També és una esperança el procés de “descol·locació”, en què està l’Església a la societat, perquè ens col·loca al lloc més humil, ens permet redimir els pecats de les temptacions a les que sovint l’Església ha caigut (l’afany de diner, de poder i de prestigi o d’imatge espectacular). (...) Aquest procés de marginació ens apropa als més marginats, els podem entendre més perquè comencem a estar marginats (...)» [Quaderns de Pastoral n. 219, juliol 2010].

Als anys 50-60 es parlava molt de secularització, de dessacralització i laïcització de la vida, de mundanització, de desencantament del món, però segons el jesuïta Víctor Codina, «avui aquesta temàtica ha perdut interès i s’ha difuminat; vivim en el marc de la globalització». I Clara Fons, cap de programes a AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional) remarca la rellevància del fet que «avui dia, moltes persones ja no tenen la necessitat d’adscriure’s a cap religió per tal de poder aprofitar tot allò que una o diverses tradicions tenen d’interessant».

Aquesta setmana dediquem el Primer Pla al futur del catolicisme a Catalunya i, a partir de la setmana vinent, publicarem regularment un article el darrer número de cada mes sobre aquesta qüestió. El primer serà el de Francesc Torralba, titulat: «Estar atent al que neix. Al·legat contra la nostàlgia.»
















  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET