Ràdio Estel
VATICÀ 
“Ens sentim rodejades d’un clima de desconfiança i deslegitimació progressiva”
Lucetta Scaraffia abandona el suplement femení de «L’Osservatore Romano»
Carme Munté Margalef 26/03/2019

En una carta adreçada al papa Francesc, la historiadora i periodista italiana Lucetta Scaraffia explica els motius que l’han dut a ella i al seu equip de redacció a abandonar el suplement Donne, Chiesa, Mondo, un projecte que va néixer fa set anys gràcies al suport del papa Benet XVI i de l'aleshores director de L’Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian. El suplement femení també es publicava en castellà a la revista Vida Nueva, en francès a La Vie i en anglès en format online. “Llencem la tovallola perquè ens sentim rodejades d’un clima de desconfiança i deslegitimació progressiva, des d’una mirada en la qual no sentim estima i crèdit per continuar la nostra col·laboració”, argumenta Scaraffia en una carta publicada en castellà per la revista Vida Nueva. Segon ella, amb el tancament de Donne, Chiesa, Mondo acaba o, més aviat es trenca, per primera vegada, una experiència nova i excepcional per a l’Església.

Amb tot, el nou director de L’Osservatore Romano, Andrea Monda, ha assegurat que mai ha volgut afeblir el suplement i que aquest continuarà sense clericalismes. De fet, aquesta una de les acusacions de Lucetta Scaraffia en la seva carta adreçada al papa Francesc: “Tornem al costum antiquat i àrid d’escollir des de dalt, sota el control directe de l’home, dones considerades fiables”.

Abusos a religioses

La historiadora i periodista italiana, en la seva carta, es fa ressò d’un dels temes tractats pel suplement que fins ara dirigia: la denúncia d’abusos a religioses. Lamenta que els mitjans de comunicació d’Església no hagin estat els primers a denunciar l’explotació a la qual han estat i són sotmeses moltes dones consagrades, “però ho hem dit després”. “Ja no podíem guardar silenci: la confiança que tantes dones havien dipositat en nosaltres s’hauria vist greument ferida”.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET