Ràdio Estel
ESGLÉSIA ESPANYA Foto: esimrothic
El compromís de Betània en l’acollida a víctimes d’abusos
En quatre mesos ha atès 24 peticions d’ajuda
Redacció 21/05/2019

El febrer passat va començar a caminar l’associació Betània, per a l’acompanyament a les víctimes dels abusos sexuals en el si de l’Església. En aquests mesos ha rebut 26 peticions d’ajuda, tot i que dos casos van ser derivats perquè s’havien comès en el si familiar.

14 dones i 12 homes víctimes d’abusos sexuals comesos a parròquies, col·legis, cases religioses i seminaris han demanat ajuda a Betània, provinents de Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana i País Basc.

Segons informa l’associació, en el 80% dels casos, les persones que truquen a Betània són les directament afectades; el 20% restant són persones molt properes a la víctima.

Betània constata que una quarta part dels agressors són sacerdots que pertanyen a ordes i congregacions religioses, i la resta són sacerdots diocesans.

L’associació informa que una quarta part de les persones que han contactat amb Betània han demanat ser escoltades durant algunes sessions i que algunes de les consultes han acabat en atenció terapèutica per part de psicòlegs.

Betània també ofereix un servei de “trucades amigues” per mantenir contacte amb les persones que truquen a l’associació per ajudar-les a sentir-se acompanyades “des del respecte més absolut vers els processos vitals que cada persona viu, així com a les seves decisions”.

L’entitat també ha ofert orientació legal a víctimes que volien iniciar un procés canònic i ha elaborat un peritatge psicològic necessari per a una denúncia.

L’associació d’acollida i acompanyament Betània també desenvolupa tasques formatives com a docents i tutors en programes de prevenció d’abusos sexuals, imparteix conferències i col·labora en mitjans de comunicació.

L’entitat vol posar en marxa una campanya de captació de socis per mantenir la tasca que realitza. Com explica la seva directora, M. Teresa Compte, “l’apropament sincer al patiment infligit a les víctimes d’abusos en l’Església ajuda a canviar la perspectiva. Apropar-se a les històries reals de dolor, quan es fa sincerament, transforma el cor i la mentalitat”, i assegura que aquest patiment “ha d’interpel·lar tota l’Església”.  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET