Ràdio Estel
ACCIÓ SOCIAL 
Augmenta de forma alarmant el nombre de menors als Centres d’Internament d’Estrangers
El Servei Jesuïta a Migrants ha presentat l’informe «Discriminació d’origen»
Redacció 07/06/2019

El Servei Jesuïta a Migrants ha presentat a Barcelona l’informe anual sobre els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). Titulat Discriminació d’origen, denuncia la discriminació que revelen les xifres d’internament per nacionalitat, ja que durant l’any 2018, dos terços del total de les persones internades als CIE pertanyien a dues nacionalitats: el Marroc (36%) i Algèria (32%). Una discriminació d'origen des de l'arribada fins a l'internament perquè la seva repatriació és més factible. Així mateix, l’informe denuncia l’augment alarmant del nombre de menors. L’any 2018, van ser internades un total de 7.855 persones, entre elles 89 menors d’edat (20 al CIE de la Zona Franca). La xifra és notablement superior a la del 2017, quan van ser 48 els menors reconeguts.

Els equips del Servei Jesuïta a Migrants van visitar durant l’any 2018 un total de 807 persones en cinc centres: Aluche (Madrid), Zona Franca (Barcelona), Zapadores (València), Isla de las Palomas (Tarifa) i La Piñera (Algesires). Hi continuen observant situacions de vulnerabilitat i possibles vulneracions de drets, com la falta de detecció de menors, d’atenció a persones amb malalties físiques o mentals, mancances en l’assistència legal, dificultats d’accés a serveis d’interpretació i a les comunicacions, o tractes degradants i vexatoris.

En concret, al CIE de Zona Franca els voluntaris del Servei Jesuïta a Migrants van visitar 156 interns: 92 no tenien familiars o amics que els poguessin visitar, 76 tenien dificultats lingüístiques per comunicar-se, 18 manifestaven patir problemes físics i 4 trastorns o malalties mentals, 9 tenien por de patir maltractaments si eren retornats al país d’origen i 2 se sentien vulnerables per raó d’identitat de gènere.

En la presentació de l’informe han participat M. Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium i coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants; Josep Buades, autor de l’informe; Margarita García O’Meany, coordinadora del programa CIE; Josetxo Ordóñez Echeverría, assessor jurídic del programa, i Pilar Pavia Sala, voluntària.  


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET