Ràdio Estel
EDITORIAL 
Les virtuts de l’esport
Redacció 16/07/2019

L’esport amara la cultura contemporània: des de les grans competicions al lleure quotidià, des dels espectacles de masses a la manera de vestir o de pentinar-se, passant pel fet que esportistes famosos hagin esdevingut referents de molts joves i adults.

L’esport genuí és un cant a la vida i al diàleg amb el propi cos i amb el dels altres. Com afirmava el Dr. Josep Maria Cagigal, filòsof de l’esport, és una manera de viure activament la pròpia corporalitat, d’assumir i d’acceptar amb alegria el nostre propi cos, tal com és.

Segons els experts, l’esport pot promoure tres classes de valors: els que estan relacionats amb la salut, el coneixement del propi cos, la higiene i l’alimentació, els valors utilitaris (eficiència, esforç, perseverança i planificació) i els valors morals (responsabilitat, diàleg, resiliència...). L’esport és una ocasió per a l’adquisició de virtuts perquè té un notable poder formatiu: a nivell personal ajuda en el desenvolupament psicomotriu, referma l’autoestima, la identitat, el benestar; ajuda globalment a la realització personal. I alhora facilita la integració social, la comunicació i fins i tot el diàleg i la reconciliació entre països enfrontats.

Des de l’antigor s’han establert relacions profundes entre el cristianisme i el món de l'esport. El cristianisme primitiu va utilitzar les metàfores esportives per a la transmissió del missatge cristià. Així, el cristià apareix com un autèntic atleta de Crist que obté, després de la justa carrera o del lleial combat, la seva recompensa.

Els professors Guillem Turró i Conrad Vilanou dedicaren un assaig a La pedagogia esportiva de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (1931-1936) (Claret, 2014) on es posava en relleu la importància del paper de l’Església militant en aquest àmbit, una pedagogia que, a escala institucional, no ha tingut prou continuïtat. És un altre repte de la comunitat eclesial.

El Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana tracta de l’esport com a vehicle de fraternitat, seguint una definició feliç del papa Francesc: «Somio amb l’esport com la pràctica de la dignitat humana, convertida en un vehicle de fraternitat.»
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET